Жертвите в Газа вече са над 3470

Поне 471 са загинали при снощната експлозия в палестинска болница

Новини
15:45 - 18 Октомври 2023
2711
Жертвите в Газа вече са над 3470

Броят на жертвите в Ивицата Газа достигна 3478 в 12-ия ден на бомбардировки от страна на израелската армия, съобщиха здравните власти в контролираната от радикалното палестинско движение "Хамас" територия, предаде АФП.

След вчерашната мащабна експлозия в болница в Газа, при която по палестински данни, че има стотици загинали, "Хамас" обвини САЩ, че са съучастник в продължаващите удари над Газа.

Според палестинците трагедията в болничното заведение е в резултат на израелски удар, но според армията на еврейската държава взривът е станал заради погрешно изстреляна ракета на групировката "Ислямски джихад". 

По последни данни на здравните власти жертвите на взрива в болницата са поне 471.

Пристигналият по-рано днес на визита в Израел президент на САЩ Джо Байдън подкрепи израелската версия за експлозията, която доведе до отмяна на негова среща с лидерите на Йордания, Египет и Палестина в Аман.

Днес около 5000 йорданци се събраха пред израелското посолство в Аман на протест след смъртоносната експлозия в болницата, за която обвиняват Израел.

5000 йорданци се събраха пред израелското посолство в Аман на протест след смъртоносната експлозия в болницата

Въпреки твърдението на израелската армия, йорданското правителство обяви, че Израел "носи отговорност за този трагичен инцидент".

Йордания е дом на голяма общност от палестински бежанци.

Хиляди се събраха на протест и пред френското посолство в Тунис. Демонстрантите осъдиха западната подкрепа за Израел, когото обвиняват за случилото се с болницата в Газа.

Солидарност с палестинците изразиха днес и хиляди на протест в Египет.