ЖЕСТ: Папата целуна иконата на гърдите на владиката Антоний

Общество
11:56 - 05 Май 2019
11368
ЖЕСТ: Папата целуна иконата на гърдите на владиката Антоний

Папа Франциск направи изключителен жест като по време на официалното му посрещане пред президентството целуна малката икона, наричана енголпие, висяща на гърдите на Западноевропейския митрополит Антоний. Това е знак за уважение и близост между Западната и Източните църкви, коментираха пред Lupa.bg високопоставени представители на Католическата църква.

Франциск се познава отдавна с православния владика, който отговаря за епархията ни в Западна и Централна Европа. Дядо Антоний винаги присъства на традиционната среща на папата с българските държавно-църковни делегации във Ватикана по случай 24 май.

Папата и митрополитът сърдечно се прегърнаха и целунаха на "Дондуков" 2, а малко по-късно дядо Антоний посрещна Светия отец и пред Синодалната палата, където го въведе за срещата с патриарх Неофит. И там двамата размениха братски прегръдки и целувки.

По-рано днес митрополит Антоний коментира, че няма никакво напрежение между Българската православна църква и Ватикана и Светият  Синод и патриарх Неофит оказват необходимото уважение на папата.

Дядо Антоний е символичен духовен домакин на Франциск и макар Светият Синод да отказа обща молитва и литургия с католическия архиерей, православният владика присъства на официалното посрещане на папата пред президенството и ще го придружи до катедралата "Св. Александър Невски". Там Франциск ще се помоли мълчаливо пред иконата на Светите братя Кирил и Методий.