Жест! Президентът на Бразилия помилва ченгета

Новини
08:10 - 25 Декември 2019
1660
Жест! Президентът на Бразилия помилва ченгета

Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро е помилвал по случай Коледа полицаи, обвинени в непредумишлени престъпления, съобщи днес бразилският Държавен вестник, цитиран от Асошиейтед прес.

Помилването се отнася до полицаи, действали при самозащита или по необходимост, при което случайно са загинали трети лица.

От помилването ще се възползват полицаи, излежали поне една шеста от присъдата си, както и служители на реда, действали извън работно време, за да неутрализират рискове за себе си или други хора.

В предизборната си платформа Болсонаро обеща да защитава полицаите и каза, че тези, които застрелват престъпници трябва да получават медали, а не да бъдат подвеждани под съдебна отговорност. Същевременно обаче, той неколкократно посочи, че неговата администрация няма да дава амнистии.

Въпреки това, по-рано този месец държавният глава обяви, че смята да даде амнистия за полицаи. Решението му е спорно, защото извънсъдебни убийства, извършвани от бразилската полиция, често се класифицират като действия при самозащита.

Броят на полицаите, които ще се възползват от амнистията, вероятно ще е малък, той като малцина от тях са били ефективно осъдени за убийства, според Артър Триндейд - член на неправителствения Бразилски форум за сигурност.

Това не е въздаване на справедливост за тези полицейски служители, смята Триндейд - преподавател по социология в университета в град Бразилия. "Това е огромно политическо послание за подкрепа на полицейски групи и прекомерна употреба на сила", подчерта Триндейд.

В изявление на президентската пресслужба се казва, че указът на държавния глава въвежда промени като дава амнистия на тези, посветили живота си за защита на обществото.

Освен това, Болсонаро помилва и осъдени, които са тежко болни или състоянието им е необратимо - като парализа или слепота.