Жестокост: Тийнейджъри изнасилиха свой приятел в Бургас

Общество
18:43 - 07 Април 2021
6350
Жестокост: Тийнейджъри изнасилиха свой приятел в Бургас

Тийнейджъри се гавриха брутално със свой приятел в бургаския квартал "Банево", заснеха издевателството с телефон и се похвалиха за „геройството“ си на свои връстници.

Разпространените в лични чатове два клипа с общо съдържание от 37 секунди става известно на полицията на 3 април. По данни на разследването случаят се разиграва на 30 март, като жертвата от срам не е споделила на майка си за посегателството върху нея. Не е ясно дали компанията от тинейджъри е употребила алкохол или някакви упойващи вещества, към момента продължава разследването. Според първоначална информация се касае за компания от петима тинейджъра, жители на кварталите "Банево" и "Ветрен". На бруталното видео ясно се вижда, че единият държи насила 14-годишното момче, легнало по корем на земята, а друго момче блудства с него – с бутилка и нож. По-време на деянието групата се смее и се забавлява, а жертвата вика от болка.

Жертвата е 14-годишно момче от квартала, за който полиция, прокуратура и психолози проверяват дали е единичен случай или е имало и други неразкрити посегателства върху него. Извършителят на бруталните действия е тинейджър на почти 16 години, ученик в техникум в Бургас. Момчето е от семейство с добър статус на живот, обгрижвано и по нищо не показващо за жестоките си „обноски“ към приятели.

Пред разследващите жертвата разказал, че често излизал във въпросната компания, защото искал да има приятели. Срамувал се да разказва за гаврите с него. След бързите действия на служители от Второ РПУ - Бургас обаче извършителите са разкрити, а ден по-късно са сезирани и служителите от Агенцията за закрила на детето в Бургас, както и Държавната агенция.

„Момчето е признало пред психолог за действията, който вече работи с него“, потвърди началникът на Агенцията Алина Конкьова. Тя уточни, че в такива случаи се извършва обстойно проучване и се свиква работна среща по координационен механизъм за взаимодействие с кризисна интервенция за работа с деца и жертви на насилие. По случаят вече работи и Районна прокуратура в Бургас.

Очаква се с жертвата да се работи и в така наречетата „синя стая“ за работа с деца, станали жертви на подобни престъпления, психолог ще бъде назначен и за двамата основни извършители на деянието. Групата от тинейджъри от двата квартала вече са познати на полицията след друг случай на агресия - сбиване.

Днес от Райнона прокуратура Бургас уточниха, че разследването по досъдебното производство продължават, водят се разпити, назначени са и няколко експертизи. Две от момчетата, извършили грозното деяние, са настанени в Дом за временно настаняване на малолетни и непълнолетни лица към Областната дирекция на МВР – Бургас за срок от 30 дни. От РП подчертават че „предстои анализ на събраните доказателства и привличане към наказателна отговорност на извършителите, както и преценка за вземане на адекватни мерки за неотклонение спрямо тях”, цитира Нова тв.

Най-тежката присъда в такъв случай на блудство е лишаване от свобода от 3 до 12 години, като в случай на непълнолетни лица, вероятно той би бил редуциран с по-лека присъда.