Живакът пак скача до 39 градуса до броени дни

Актуални новини
11:41 - 26 Юли 2024
1535
Живакът пак скача до 39 градуса до броени дни

След няколкото дни с нормални за периода температури, ни очаква завръщане на горещините и предимно сухо време без валежи.

До края на деня днес облачността ще бъде променлива, по-значителна над източните райони. Там на отделни места все още са възможни локални краткотрайни валежи и гръмотевици. До довечера явленията ще стихват и там.

Максималните температури днес ще достигнат 28 до около 33 градуса, за София до 28. Ще духа слаб, в Дунавската равнина все още до умерен северозападен вятър, а в източните райони - от север.

През нощта ще бъде ясно и почти тихо, с минимални температури утре сутрин от 14 до 19 градуса в повечето места. В съботния ден ще бъде слънчево, със слаб вятър от североизток и температури след обяд от 28 до 34 градуса, за района на София около 30.

В неделя температурите сутрин ще бъдат почти без промяна, а дневните ще се повишат и в по-голямата част от страната след обяд ще достигнат 32 до 37 градуса, като на отделни места по брега на морето ще остават с градус-два по-ниски. Ще бъде слънчево, със слаб, по морето - до умерен вятър от източната четвърт.

В понеделник минималните температури ще бъдат от 17 до 22 градуса, а дневните ще се повишат още и ще бъдат от 33 до 39 градуса, малко по-ниски на места по морския бряг.

Ще се появи до умерен вятър от северозапад, в източните райони -- от север-североизток. Облачността ще бъде променлива, но краткотрайни валежи са възможни само на изолирани места в северните райони и Предбалкана - в по-голямата част от страната ще остане предимно сухо и отново започва да се увеличава опасността от пожари.

Във вторник ще бъде слънчево или с незначителна облачност около планините и малка вероятност за валежи, но ще бъде доста ветровито, с умерен, в низините временно силен северозападен вятър. Минималните температури остават високи - около и над 20 градуса, а дневните слабо ще се понижат и ще са от 31 до около 36-37 градуса. 

В сряда температурите ще са почти без промяна, от 30-31 до около 35. Вятърът ще отслабне и ще се ориентира от север.

Според предварителните прогнози, към средата на следващата седмица отново ни очакват високи температури около и над 35 градуса в низините.