Журналистът Ангел Григоров: Русия е готова за дълга война на изтощение

Путин е доволен и спокоен и вече не е толкова враждебно настроен към Запада, анализира изгоненият от Москва кореспондент на БНР

Политика
11:05 - 16 Декември 2023
4026
Журналистът Ангел Григоров: Русия е готова за дълга война на изтощение

"Русия се е подготвила за дълга, продължителна война на изтощение. Има необходимия ресурс. Ситуацията на фронта е стабилизирана." Това мнение изрази в интервю за БНР журналистът Ангел Григоров, кореспондент на националното радио в Москва, чиято акредитация бе отнета неотдавна.

"Войната, конфронтацията е начин да се консолидира руското общество около фигурата на лидера, на президента. Войната в контекста на предстоящите президентски избори", коментира той в предаването "Събота 150".

"Войната на изтощение крие и своите опасности – предизвиква недоволство и умора. И руснаците са уморени от войната и все повече от тях искат да се сложи край на войната и да има мир. Войната се превръща в много неприятен фон, който провокира несигурност и тревожност, поясни Ангел Григоров,

като разказа конкретни истории за нагласите и отношението на руските граждани към войната в Украйна.

Относно заявленията на руския президент Владимир Путин, направени преди дни в рамките на четиричасовата му пресконференция, на която отговаряше на въпроси на медии и граждани, журналистът уточни: "В миналото това бяха два отделни формата – прескоференцията веднъж годишно, в края на годината. В пряката линия президентът общуваше с гражданите, гражданите му задаваха въпроси. В президентската администрация са решили да слеят двата формата."

Журналистът описа впечатленията си от руския президент по време на медийната му изява:

"Доволен, спокоен, не толкова враждебно настроен към Запада, което беше интересно. Има всички основания да е доволен, на фона на препирните в американския Конгрес, свързани с помощта за Украйна, на фона на нерешителните действия на ЕС, на фона на стабилизирането на ситуацията на фронта."

Бяха създадени нереалистични очаквания за украинското контранастъпление, което доведе до разочарование, отбеляза още Григоров.

"Ние можем и да преговаряме, можем и да воюваме" – това според журналистът е заявката на руския лидер. По думите му, той "опипва почвата, хвърля пробни камъчета".