Журналистът Чавдар Стефанов: Руското посолство е център за шпионаж

Работи се за руското разузнаване по всякакъв начин - с политическа информация, с информация за обществото, общественото развитие и с инструкции какво да се прави в определен момент

Политика
11:25 - 06 Февруари 2024
1257
Журналистът Чавдар Стефанов: Руското посолство е център за шпионаж

"Може би има няколко организации, които работят за руското разузнаване с обществена и политическа информация в отделни райони от интерес за Русия като Варна, Пловдив". Това заяви журналистът Чавдар Стефанов, бивш кореспондент на БНР в Москва. "Руското посолство стана като център за шпионаж", каза той.
 
"Предполагам, че информацията е предавана на един от двамата наскоро изгонени. Руското посолство е като възглавница за бухане. Като чувал, който да се изтърсва докрай", каза още той в ефира на bTV по повод вчерашното задържане на предполгаем шпионин в полза на Русия, работещ в ГДБОП. 

 "Руското посолство стана като център за шпионаж, след като не успяха да организират някакви бойни групи из цялата страна. Има райони, в които се работи в интерес на Русия – Варна, Пловдив. Работи се за руското разузнаване по всякакъв начин - с политическа информация, с информация за обществото, общественото развитие и с инструкции какво да се прави в определен момент. Варна е интересен град за руското разузнаване и като транспортен възел, като промишлен център и район, в който живеят много руски граждани“, подчерта бившият кореспондент в Москва.

"Това е актуална тема за Русия. Въпросът е какво ще направи българското правосъдие", каза той.

"Използвали са масива, с който разполагат – достъп до данни, за да предават на един от изгонените руски дипломати информация, която е чувствителна. Ако говорим за провали в спецслужбите, през 90-те години на миналия век у нас нямаше като че ли руско разузнаване, освен хора, които са завършили там или проявяват идейни чувства. Сега няма идеи, има финансови интереси”, почерта той.

"С идването на Владимир Путин на власт - чекист, разузнавач, шпионин, нещата се промениха. В началото са търсели стари другари, с които са се свързвали и са разчитали на тях. След окупирането на Крим са търсели повече военно разузнаване, както е сагата с Гебрев, която продължава вече 10 години", добави той.

Според него са предавали информация на един от двамата изгонени наскоро руски дипломати.

"Русия трябва да си вземе камъните от съветските паметници в България и да си ги прибере при нея, каза посланичката у нас”, припомни той.

"В България има руски имигранти, избягали от руския режим. Има такива, които правят бизнес. Трети са на почивка или да си купят имот. Политическата агентура се възползва от свободата на словото. Чува се от политици. Борбата срещу цялата страна и нас е упорите. Български политици употребяват как "нацизмът се завръща в България". Това са политици, които принадлежаха на партия, която е пряк наследник на Българската комунистическа партия. Знаете, че Народното събрание прие закон, който обяви комунизмът и националсоциализмът за едно и също нещо. Тези хора, които в момента изпълняват функциите, за които говоря, са ехо от миналото, което използва Москва. Вероятно с пари са мотивирани. Русия, която и в момента е невероятно корумпирана, има възможности да корумпира“, каза още Чавдар Стефанов.