Журналисти разкриват инфодемията пред ученици

Актуални новини
11:41 - 01 Април 2021
2799
Журналисти разкриват инфодемията пред ученици

„Инфодемия в условия на пандемия“ е темата на осмото издание на инициативата „Журналисти в училище“ на фондация „Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ). Целта е ученици да бъдат запознати със силата на деизнформацията в социалните мрежи и възможностите за противодействие, а срещите ще се провеждат онлайн между 15 април и 30 юни.

ФРГИ провежда конкурса за наградата „Валя Крушкина“. Организаторите установили, че призьорите - известни професионалисти в медиите, имат потенциала да бъдат полезни и в тази насока във времето на информационни потоци и фалшиви новини, разказа пред Радио София Илиана Николова, изпълнителен директор ФРГИ, предаде БНР.

С първите срещи по инициативата „Журналисти в училище“ всъщност се разбрало доколко младите хора имат интерес към журналистиката. След София проектът и участниците посещават и училища в други градове и дори села в страната. До този момент са обхванати 33 000 ученици от 5-и до 12-и клас.

„Винаги има интерес. Учениците се включват с интерес и ентусиазъм, често се подготвят предварително. Задават хубави въпроси“, отбеляза Николова. И подчерта, че тази година има нещо ново – един от учениците във всеки клас ще може да стане посланик на борбата с инфодемията. Той допълнително ще бъде обучен и ще може да организира своя кампания в социалните мрежи.