Журналисти за Слави Ангелов: Побоят над него е посегателство срещу цялата гилдия

Нападението над колегата ни е тест за реактивност на обществото, написа във Фейсбук Миролюба Бенатова

Общество
13:44 - 18 Март 2020
2353
Журналисти за Слави Ангелов: Побоят над него е посегателство срещу цялата гилдия

Журналисти се възмутиха и потресоха от това, което се случи с разследващия журналист Слави Ангелов. Снощи той беше жестоко пребит пред дома му. В момента се възстановява, а въпросите около това недопустимо престъпление нарастват. Подкрепата също. И възмущение - от покушението срещу свободата на словото, каквото е това престъпление срещу Слави Ангелов.

Ето някои от публични коментари в социалните мрежи в подкрепа към Слави:

Георги Тошев: Нямам думи за това, което се е случило с колегата и приятеля Слави Ангелов

Да пребиеш журналист!

Да пребиеш човек винаги ще бъде престъпление!

Да пребиеш някого по време на чума ...

Нямам думи за това, което се е случило с колегата и приятеля Slavi Angelov!

Разследващ журналист!

Нямам думи за това, през което преминава семейството му!

Вярвам, че ще бъдат намерени извършителите!

Ще бъдат ефективно и строго съдени.

Но по-важното е да бъде издирен, осъден и публично линчуван поръчителят!

Защото има един праг, който вече е преминат у нас - на човечност!

Не коронавирусът, а този преминат праг е провалът ни.

Провалът ни като хора.

Провалът на едно общество.

Провалът на една държава.

Иво Никодимов: Слави е един от най-достойните колеги, които познавам. Побоят над него е посегателство над гилдията

Отново посегателство срещу журналист. Недопустимо е!

Slavi Angelov е един от най-стойностните колеги, които познавам. Честен и принципен! Побоят над него е посегателство срещу цялата гилдия!

Добрина Чешмеджиева: Слави никога не се крие зад маска и винаги намира сили

Тази вечер изроди с маски пребиха Slavi Angelov...докато Tatiana Tasseva правеше поредния тежък ефир на “Референдум”....обичам ги безкрайно. Моите хора! Моите приятели! От тези, които никога не се крият зад маски! От тези, които винаги намират сили

Георги Милков: Ако извършителите не бъдат наказани, значи наистина сме се върнали в 90-те

“Все едно сме се върнали в 1993 г., когато това беше трендът - всеки нарушава закона, а държавата е в кома.” Това написа Slavi Angelov в една от статиите си, които очевидно удрят точно в целта, защото тази вечер той бе пребит от маскирани пред дома си. Явно по нечия поръчка, защото са и снимали, докато го бият. Надявам се Слави бързо да се възстанови, но ако извършителите и поръчителите на това гнусно престъпление не бъдат открити и наказани, значи наистина сме се върнали в 90-те.

Ева Кикерезова: Това е безпрецедентен акт на насилие над човек, търсещ и разкриващ истината

Току-що научих жестоката новина, че един от най-добрите ни разследващи журналисти - Slavi Angelov, е бил пребит с метални тръби от няколко човека пред дома си. Това е безпрецедентен акт на насилие над човек, търсещ и разкриващ истината и цялото общество трябва да въстане срещу това деяние! Дано всичко да е наред с него...

Миролюба Бенатова: Побоят над Слави Ангелов е тест за реактивност на обществото, чиито резултат вероятно е предварително изчислен

Побоят над Слави Ангелов е тест за реактивност на обществото, чиито резултат вероятно е предварително изчислен. На никого не му пука за Слави и свободата на словото (му). На никого, освен на замесените в професията (му). И на близките, които страдат. Този побой е пореден, а не първи. От всякакъв тип. Вероятно някой ден, уви, ще има призиви за събиране на доброволци сред журналистите, защото действащите ще отказват да работят при такива или онакива условия. Но това ще е някога. Може би. Може и никога повече да няма потребност от нещо различно от официалното. А за официалното ще се появи доставчик с изкуствен интелект. Скоро.

Критичното мислене и емоциите са недостижими за роботите. Още. Но нуждата от емпатия и все пак критичност, междувременно се заличава от събитията, които ни заобикалят. Залага се на страх, вина и дистанция. Във всичко. Без коментар.

Сега няма нужда от съмнения. От критичност. Видно е. А останалите в професията си мислят, че ще ги подмине "боят", защото засега са избрани за правилни. Късмет и здраве! За всички. Животът е дълъг и по-голямата част ще го караме живи. Осакатени, забранени, примирени и/или с пропуск за елит. Но живи. С памет.