ЗЛАТЕН ШАНС: Нидерландия ни дава Ф-16, ако дарим миговете на Украйна

ДБ иска бързи действия от служебната власт за придобиването на крупното дарение

Свят
12:36 - 11 Ноември 2022
4910
ЗЛАТЕН ШАНС: Нидерландия ни дава Ф-16, ако дарим миговете на Украйна

Нидерландия е готова да се раздели със свои единици изтребители F-16 и да ги дари на България и други страни от Източна Европа, членки на НАТО, ако те прехвърлят старите си съветски машини от типа МиГ-29 на Украйна за отбрана срещу агресора Русия. 

Новината гръмна в холандските медии в четвъртък, но едва днес се завъртя като виждане за златен шанс за служебното правителство да предприеме ход към скоростна модернизация на ВВС, при това с техника, за която България така или иначе се кани да приеме.

Страната ни купи 8 броя щатски изтребители F-16 Block 70, които в момента се конструират в завода в Южна Каролина. Първите готови самолети се очаква да пристигнат в началото на 2025 г. след над 2-годишно забавяне от страна на производителя "Локхийд Мартин" заради недостиг на материали и забавени доставки покрай пандемията от ковид. 

Както Lupa.bg вече ви информира, на авиобаза "Граф Игнатиево" тече ударен ремонт така, че пистите и прилежащата инфраструктура да бъдат подготвени за приемането на новите изтребители.

Служебният отбранителен министър Димитър Стоянов обаче предупреждава, че строителите са поискали индексации по договорите за СМР и че може да настъпи и забавяне в крайния срок за пускането в експлоатация на новостите на "Графа". 

"Сега остава служебното правителство да не губи време и да стартира веднага този процес, като демонстрира, че наистина мисли за модернизацията на армията ни, а не как да обслужи Путин", коментира пръв депутатът от ДБ Ивайло Мирчев.