ЗНАКОВО: Новият руски посланик започна мандата си с молитва

Елеонора Митрофанова пристигна в София в деня на Свети Серафим

Политика
22:30 - 26 Февруари 2021
6381
ЗНАКОВО: Новият руски посланик започна мандата си с молитва

Новият руски посланик в България Елеонора Митрофанова започна мандата си в нашата страна с молитва в руската църква в София, стана ясно тази вечер от съобщение на сайта на храма "Свети Николай Мирликийски". Там се намира и седалището на Руската православна църква в България.

Нейно Превъзходителство е разговаряла с настоятеля на руското подворие архимандрит Васиан Змеев и със секретаря протойерей Евгений Павелчук. 26 февруари е символичен ден за Елеонора Митрофанова, тъй като днес се отбелязва паметта на Свети Серафим (Соболев) Софийски Чудотворец. Свети Серафим е канонизиран едновременно от две поместни православни църкви - Българската и Руската, на 26 февруари 2016 г. От години, още преди да бъде канонизиран, гробът на отеца в криптата на Руската църква в София се прочу като олтар на надеждата за обикновените хора.

Представителите на Руската православна църква в София благословиха посланик Митрофанова и й подариха икона на Свети Серафим, пожелавайки й успешен мандат. Елеонора Митрофанова се поклони пред гроба на светеца в руския храм. Тя официално ще встъпи в длъжност след като връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев, което се очаква да стане в близките дни.

Стотици вярващи всеки ден пишат писма с най-съкровените си желания на гроба на свети Серафим в Руската църква „Св. Николай Чудотворец“ в София. След канонизацията на някогашния й настоятел архиепископ Серафим много хора изпълват храма и молят за здраве и изцеление от проблемите си.