Знеполският епископ Арсений бе избран на първи тур за кандидат за Сливенски митрополит

Предстои втори тур, на който избирателите ще гласуват за един от останалите петима епископи. Епархийските избиратели трябва да излъчат двама кандидати за Сливенски митрополит

Новини
14:15 - 19 Май 2024
2961
Знеполският епископ Арсений бе избран на първи тур за кандидат за Сливенски митрополит

Знеполският епископ Арсений бе избран на първи тур за кандидат за сливенски митрополит на епархийския избор, който се провежда днес в Сливенската митрополия. За него в бюлетините бяха отчетени 26 гласа, като за избор са необходими 22 гласа.

Изборът започна при пълен кворум с 42-ма епархийски избиратели от седемте сливенски духовни околии. Една от бюлетините бе празна, една бюлетина не бе призната за валидна.

За Знеполски епископ Арсений в урната бяха преброени 26 гласа, за Мелнишки епископ Герасим - 21 гласа, за Браницки епископ Пахомий - 18 гласа, за Велички епископ Сионий – 6, за за Главиницки епископ Макарий - 5 гласа, за Велбъждски епископ Исаак – 4 гласа.

Предстои втори тур, на който избирателите ще гласуват за един от останалите петима епископи. Епархийските избиратели трябва да излъчат двама кандидати за Сливенски митрополит.

На 26 май ще се състои каноничен избор на Сливенски митрополит от членовете на Светия синод. На него от тези двама епископи, посочени от епархийските избиратели, митрополитите от Светия синод ще изберат и утвърдят новия Сливенски митрополит. Той ще наследи митрополит Йоаникий, който почина на 9 януари 2024 г.