Зрее ли расистки скандал на „Даунинг стрийт” 10?

Говорител на Джонсън твърди, че чернокожите американци имат по-нисък от средния коефициент на интелигентност от белите

Новини
16:05 - 17 Февруари 2020
1850
Зрее ли расистки скандал на „Даунинг стрийт” 10?

Говорителят на Борис Джонсън отказва да каже дали премиерът смята, че чернокожите имат по-нисък коефициент на интелигентност или е съгласен с евгениката, след като "Даунинг стрийт" 10 нае съветник с много спорно мнение, съобщава "Гардиън".

Заместник-официалният говорител на премиера отказа няколко пъти да дистанцира Джонсън от възгледите на неговия съветник Андрю Сабиски, който предлага да се използва "принудителна контрацепция", за да се предотврати създаването на "постоянна низша класа".

Лейбъристи призовават кабинетът да уволни Сабиски, който се смята, че е нает от "Даунинг стрийт" за да работи по специални проекти, от ръководителя на кабинета на Джонсън, Доминик Къмингс.

Официалният говорител на Джонсън отказа да коментира Сабиски, противоречивите му възгледи или дали премиерът е съгласен с тях. "Възгледите на премиера са добре разгласени и добре документирани", повтаря говорителят повече от 10 пъти, когато е помолен да обясни мнението на Джонсън за интелигентността на чернокожите, евгениката и изследването на методите за селективно развъждане на хора за подобряване на човешката раса.

27-годишният Сабиски твърди, че чернокожите американци имат по-нисък от средния коефициент на интелигентност от белите и има по-голяма вероятност да имат "интелектуално увреждане". "Винаги съм казвал, че спортът е жени е по-сходен с параолимпийските игри, отколкото с мъжете", обяснява той в "Туитър".

В интервю от 2016 г. Сабиски заявява, че се интересува от модафинил за нарколепсия, който също намалява нуждата от сън при здрави хора с две трети и потенциално подпомага работата на мозъка, въпреки че има доказателства за по-висок риск хората да получат синдром Стивънс-Джонсън, животозастрашаващо състояние на кожата.

"От обществена гледна точка ползите от това да се дава на всеки модафинил веднъж седмично вероятно си струва мъртво дете веднъж годишно", обяснява Сибиски.

Той пише на уебсайта на Къмингс през 2014 г., че за да се спре непланираната бременност във Великобритания, трябва да бъде законно наложена дългосрочната контрацепция. "Един от начините да се преодолеят проблемите с непланираната бременност, създаваща постоянна низша класа, ще бъде законно прилагане на универсално приемане на дългосрочна контрацепция в началото на пубертета". 

Министърът на транспорта Грант Шапс, заяви през почивните дни, че коментарите на Сабиски "не са моите възгледи и това не са възгледите на правителството".

Въпреки това заместник-официалният говорител на премиера коментира, че Шапс говори само за себе си, когато прави това изявление.

Иън Лавъри, председателят на Лейбъристката партия, заяви: "Отвратително е, че не само "Даунинг стрий" не успя да осъди ужасяващите коментари на Андрей Сабиски, но също така изглежда подкрепя идеята, че белите хора са по-интелигентни от чернокожите".

"Борис Джонсън трябва да му стиска, за да направи такова изявление със собствените си думи, защо е това назначения, дали стои зад него и собствените му възгледи по въпроса за евгениката."

Първият министър на Шотландия, Никола Стърджън коментира: "Това наистина не са приемливите заглавия, които правителството да създава (или позволява да ги позволява). Те трябва бързо да демонстрират някои основни, но фундаментални ценности в условията на нашия обществен дебат."