Зрители в шок от финала на "Братя": Защо убиха Денис Топал? (СНИМКИ)

Феновете на сериала разделени в мнението дали героят на Владимир Михайлов трябваше да бъде застрелян от брат си Сандо или можеше да има хепиенд

Култура
15:27 - 25 Ноември 2022
28427
Зрители в шок от финала на "Братя": Защо убиха Денис Топал? (СНИМКИ)

Финалът на криминалната драма "Братя", чийто последен епизод беше излъчен в четвъртък вечерта, шокира част от зрителите, които не очакваха главният герой - Денис Топал да загине, прострелян в сърцето от брат си Сандо. Героят на Владимир Михайлов премина през петте сезона от амлоато на мафиот и убиец до човек, който се опитва да си изкупи греховете си като помага на полицията да бъдат заловени големи престъпници и си възвръща истинската самоличност на Драгомир Донков.

Последните минути преди финала, когато Драго и семейството му разбраха, че брат му Борис Донков (Калин Врачански) е жив и работи в Европол и Борис даде благословията си Драго да се ожени за Лора (Йоанна Темелкова) и изведнъж всичко изглеждаше много сладко-романтично, дори нереално, Денис падна покосен от два куршума в сърцето, изстреляни от другия му брат Сандо (Алекс Иванов).

И точно този драматичен за главния герой финал раздели зрителите. А по повод края на филма актьорите публикуваха и любопитни кадри от снимачната площадка, а някои от тях се разделиха доста емоционално с героите си и с колегите.

Ето част от хилядите коментари "за" и "против" трагичния финал, които зрители споделят във фен групите на сериала в социалните мрежи:

"Защо трябваше да убивате главните герои? Сапунка ли щеше да стане, ако тримата братя не се съберат заедно?"

"Защото главните герои са мафиоти, колкото и да ни харесват. И трябва да си получат заслуженото. Иначе какъв щеше да е извода от филма - че злото винаги побеждава ли?"

"Поуката е, че всеки си получава заслуженото. И Сандо, и Денис, и Карамитев бяха мафиоти и избиха много хора, така че трябваше да си платят за това. Борис беше "доброто ченге", затова го "съживиха" . Та поуката е, че доброто винаги побеждава."

"Ооо, далеч сте от истината просто. Защото напълно обезсмислиха доброто, че побеждава и пречистването на героите. Драго цял сезон помага на полицията и се върна към своето име и живот. Намериха момента на предложението му за брак да го гръмне брат му. Поука никаква.

Светла искаше да с разбере с тоя злобар Сандо. И всеки щеше да си е с човека и щастлив. Как никой не заслужава втори шанс ли? Нали минаха от светлата страна трябваше и така да завърши филма. И щеше да се помни с добро, прекрасна актьорска игра. Пет сезона хората ги гледаме и това ли заслужихме накрая. Самият филм заслужаваше хепиенд. За три минути разсипаха филма. А можеше да е всичко наред!"

"Драго заслужаваше да бъде щастлив заради всичко, през което премина. Той се промени, върна си самоличността и семейството си. Той много повече се грижеше за Сандо, отколкото за Радо или Борис. Смятам, че те двамата му бяха истински братя. Сандо колко пъти  предаваше Денис? Сезонът започна с Елена и Сандо до Денис като близки и доверени хора. Последната серия започна с прегрътка между Лора, Борис и Драго. Те бяха до него до края. Те бяха неговото истинско семейство. Драго започна да се отдръпва и от Сандо, и от Елена и започва да се връща към своите корени - Лора и Борис. Прегрътката между двамата братя беше показателна."

"Аз просто ще приема, че последните 3 минути не са се случили или пък, че Денис е само в безсъзнание. Прекрасна актьорска игра и ужасен сценарий. Тотална безнадеждност, елиминиране на идеята за втори шанс, дори когато вече си от светлата страна, безсмислено братоубийство в най-щастливия момент на Драго и безброй съсипани животи.

Въпреки неочаквано тъжния край, сериалът беше невероятен, вълнуващ, запленяващ, актьорите най-добрите, поклон, дълбок поклон и адмирации."

"Да бяхте направили 4-минути, какво се случва с всички останали герои, които следихме 5 сезона - Борис, Лора, Велин, Мая, Ива, бебето, Давидова и баща и генерала, Сара и Светла, и всички, които пропускам и са важни, как свърши едно убийство и едно самоубийство….. и за това ли гледахме 5 сезона за зеро кръгла нула."

"Страхотни актьори, много готин филм, но много лош край. Сандо прости на баща си, а застреля брат си, Драго толкова се бореше за името и щастието си, а накрая умря, Карамитев толкова злини направи, а Сандо му помогна да си умре спокойно. Сандо толкова серии го даваха само да лежи, а за 2 проходи сам, че и тръгна да убива и него си застреля. Можеше да се направят още серии и с друго развитите на нещата.

Според мен, прецакахте целия филм с тоя край. Няма да има друг сезон, а нямаше какво ще се случи с тия, които останаха живи. Можеше 5 минути да отделите и да дадете след известно време. Остават много въпроси без отговор, а финал. Разочарована съм от края. А за актьорите браво! Страхотни сте!"


"Нямаше смисъл от този жесток финал. Ние всички знаем, че това не е реалния живот. Не знам кому беше нужно да ни отнема приказката. Нали уж беше забавление? Когато имаме нужда от нещо сериозно - избираме съвсем различни продукти.

Знаеше се, че е финал. Знаеше се, че в живота всеки си носи Кръста и плаща за грешките си. Този край можеше да се избегне."

"Според вас на финала трябваше да ръкопляскаме на мафията ли? Всеки си получи заслуженото, колкото и да не ни харесва това. А Сара - тя си беше пълен сирак и преди да се гръмне Сандо. Или смятате, че ако детето остане в неговата среда ще е по-добре ли? А поуката, която не сте разбрали е, че доброто винаги побеждава. Всеки си носи кръста и с отваряне на една бутилка шампанско не се изчиства съвестта и не се забравят хилядите убийства, които си направил."

"Драго е много повече от една бутилка шампанско. Вие нищо не сте разбрали от филма."

"Напротив! Нямаше как Топал да не бъде наказан за всички убийства. Всичко в този живот, рано или късно се връща. За жалост."

"Очакваше се Сандо да направи нещо кофти - беше се отдал на тъмната страна. Аз лично съм окей с финала. Сандо беше брат на Денис, а Борис брат на Драго - злото и доброто. Явно нямаше как едновременно да бъдат заедно тримата братя. Нито злото да остане ненаказано."

"Е кое не разбрахте? Мая и Велин чакат нова самоличност; бебето остава при Лора; Ива прави самопризнания и намаля присъдата си; Светла се върна и каза на Сара, че няма да я остави; Давидова и Черкезов са заедно, а баща и е в затвора....то по-ясно от туй."

"За съжаление, очаквах този финал, още в момента, в който Сандо изрече първата си дума: "предател". Целият филм е олицетворение на действителността - как един човек може да обърне живота си и да направи всичко, за да се поправи и да бъде повален от най-близкия си човек.

Сандо не даде възмездие за предателството, а показа завистта си към щастието на Драго и неговата воля за промяна и живот. В целия филм си личеше неговата жажда да го надскочи, засенчи и надмине, но така и не успя, защото не притежава неговите качества и затова единственият му изход беше да го убие от завист."

"За мен тук изводите са в насока за доверието, за вярата, за надеждата, за предателството, а не затова че Денис е убил Калин и Радо - в тяхната смърт нямаше умисъл, не е искал смъртта им, за което и съжаляваше. В крайна сметка той спаси Елена, не го забравяйте, не беше самоцелен изстрел."

"Най-хубавият български сериал. Много ще ми липсвате. Респект бяхте разкошни, поне три пъти ми потекоха сълзите, много силни епизоди, много истински моменти. Браво! Финалът си е финал. Браво и респект към всички артисти, велики сте и да доказахте, че българските филми са много по-хубави, а този беше топ!" 

"Поздравление на сценаристите и целия актьорски състав. Филмът е отражение на човешките отношения, на жаждата за живот, на способността и силата на човек да прости и за слабостта му да не може да приеме чуждото щастие, било то на собствения си брат."

"Много съм разочарована. Това беше ужасен край, неясен също. Толкова много въпроси. Какво ще се случи с Лора и детето? Защо Борис се върна, като нямаше никакво адекватно действие??! Защо Денис цял сезон изкупва греховете си, след като бива убит от брат му, към който винаги е проявявал лоялност? Какво се случва с генерал Давидов? Елена и Черкезов заедно ли ще бъдат? Тя ще застане тотално против баща си или не? Сара в приемно семейство ли ще отиде, при баба си или Светла ще я гледа? Защо измислихте със Сандо да стане така?"

"Денис нищо против него не е направил, а той го убива, че и накрая се самоубива Защо? Толкова държеше на Сара, че я остави без родител номер 3! Дайте ни сезон 6 и отговори на тези всичките въпроси! Зарадвайте публиката си, без която сте нищо. Толкова разочаровани и объркани хора след този така претупан финал Очакваме развитието, което ще предприемете! Актьорите са страхотни, поклон!"

"Финалът не ми хареса поради една основна причина - че така бе сложен тотален кръст на идеята за опрощение, за ново начало и за изкупване на греховете, която според мен бе заложена в сериала. Смятам, че Денис/Драго извървя дълъг път от абсолютния престъпник до това да осъзнава какво е вършил, защо го е вършил и сам да поиска да се промени и да бъде от светлата страна на закона.

Дори и в реалния живот това е възможно и не е химера. По един или друг начин той изкупи греховете си и не мисля, че на финала трябваше да бъде убит. Най-малкото защото Денис има съвест и тя много пъти го тласкаше към покаяние. И накрая да бъде убит от брат си Сандо, защото това убийство не беше израз на възмездие, а на омраза. В случая коментирам характера на героите. Иначе адмирации и голямо браво за актьорската игра на абсолютно всички актьори от първи до пети сезон! Те наистина показаха, че са на висота! А това, че даден герой не ни харесва да не го прехвърляме към актьора."

"Много голямо разочарование! Все едно напразно съм гледала! Ужасен финал!"

"Уникална актьорска игра, адмирации към артистите! На сценаристите ще дам съвет другият път нещо по позитивно.Толкова жестоко за това дете. Остана без майка, баща и за пореден път загуби човек, който обичаше. Прости на баща си, а дори не изслуша брат си.Той когато пееше на полицията брат му да не би да го гръмна!?"

"Чудесен финал - Сандо се оказа точно копие на баща си, докато Драго все пак е бил отгледан от Донков старши и майка си, които са много "меки" и слаби като характери, така, че въпреки някои свои грешки, той успя да избере да бъде от светлата страна на закона. А Сандо, остана верен на себе си, изпитващ злоба и омраза към баща си- и не, не му помогна, така само оправда постъпката си, като му даде морфина, но всъщност не съжали,а показа, че са еднакво безскрупулни хора."

"Оставихте отново много въпросителни. За мен това не беше финала, който филма заслужаваше, въпреки, че е логично всеки герой да изкупи грешките си."

"Нямаше смисъл от този жесток финал. Ние всички знаем, че това не е реалния живот. Не знам кому беше нужно да ни отнема приказката. Нали уж беше забавление? Когато имаме нужда от нещо сериозно - избираме съвсем различни продукти."

"Искаше ми се финалът да е с хепиенд. Денис заслужаваше ново начало и втори шанс."

"И на мен ми харесва много Денис и не ми се искаше да го убиват, но няма как да има втори шанс след толкова изтрепан народ. Е да, с хепи енд може би щеше да е по-близко до реалността в държавата."

"Страхотен финал! Благодаря на сценаристите, че не ни заблудихте, все пак този филм не е приказка, а отражение на реалния живот."

"Филмът беше страхотен, чаках с нетърпение всяка серия, но такъв финал не очаквах. Мислех, че след всичко ще има хепи енд, но уви. Актьорите бяха номер едно, всеки персонаж си изигра ролята перфектно."

"Нееее, още не мога да приема този край. Тъкмо всички се събраха, сдобриха и какво стана? Защооо? Малката Сара - удивителна, загуби всички близки и роднини не заслужаваше такъв край, защо направиха образа на Сандо толкова мрачен, негативен и жесток! Голям инат! Много и ужасно жесток край! Не го приемам!"

"Тези сценаристи заслужават една дряновица, как можаха да ни сервират такъв край? Очаквах друго. Жалко."

"Снощният епизод беше и буквално и преносно убийствен!"

"Драго изкупваше грешките си в помощта си към полицията, в помощта си да заловят престъпници. Сам се предаде дори и на съд. Краят показа двата образа - светлия и тъмния, не случайно бяха облечени в бяло и в черно. Драго - силният брат, борещ се със зъби нокти да се поправи, Сандо - слабият и безхарактерен егоцентрик, без морални граници, незачитащ чуждото мнение."

В "Братя" участваха любими звезди на българското кино, както и млади талантливи актьори. В звездния каст са Владимир Михайлов, Христо Шопов, Алекс Иванов, Йоанна Темелкова, Искра Донова, Неда Спасова, Тодор Танчев, Стела Ганчева, Веселин Калановски, Мартин Димитров, Даниел Ангелов, Радослав Владимиров, Стойо Мирков, Филип Гуляшки, Иво Йончев, Мартин Петков, Лора Христова, Христина Джурова, Леарт Докле, Сара Драгулева, Анастасия Левордашка, Анна Никол Климентова, Даяна Ханджиева, Хари Аничкин, Калоян Катинчаров, Анна Махмурова, Александър Христозов, Цветан Чолев, Елеонора Иванова, Тигран Торосян, Николай Дончев, Калоян Катинчаров, Анна Махмурова, Димитър Димитров, Даниел Иванов, Михаил Милчев, Стефан Пейчев, Веселин Петров, Гринго-Богдан Григоров и др.

Забавни моменти от снимачната площадка на "Братя."