Зуека към критиците си: Благодаря Ви!

Култура
15:17 - 03 Септември 2021
9014
Зуека към критиците си: Благодаря Ви!

Васил Василев-Зуека отвърна на нападките на художници, които неизвестно защо се възмутиха на картините му. Актьорът и доскорошен водещ в популярни шоупрограми по Нова телевизия сподели коментар на Десислава Тивчева във фейсбук, която също е автор на картини, и написа: "Понеже аз никога няма да отговоря на когото и да било, ето … Благодаря!".

В интервю преди седмица Зуека разкри сензационно, че от 3 месеца вече не живее в България, тъй като е отвратен от ситуацията у нас. Не сподели къде се е заселил, но каза, че продава успешно картините си. Според едни Васил Василев и семейството му живеят в Испания, според други в Англия, където учи и по-голямата му дъщеря, а според трети той се е установил в Германия.

Ето и коментара на Десислава Тивчева в защита на Зуека:

"Гилдията на художниците си намери поредната жертва. Зуека хвърли в потрес непоклатимото академично войнство. След интервюто с него и признанието му, че е продал 260 картини за година, започнаха да му смятат печалбата тутакси и най-вече да задават кардиналния въпрос: "е ли това изкуство?". Жалка, жалка родна картина.
Продавал бил, само защото е известен. Ами, станете и вие известни и продавайте, кой ви пречи?! Пораженческото мислене, че художникът трябва да е беден и непризнат, е отживелица във времето на Интернет и глобалното село. Или по-скоро е оправдание за некадърност да се справиш с правилата на конюнктурата.

Мили художници, намерете достойнството някъде в себе си и успявайте да се радвате на чуждия успех, вместо да го принизявате до собствения си неуспех или да го подлагате на съмнение. Успелите хора нямат време да завиждат. А колкото до изкуството... в цял свят никой не се наема да даде еднозначно определение за съвременното изкуство, но, разбира се, в България всеки се чувства знаещ и кадърен, за да дава оценки и лепи етикети.
Историята и дистанцията на времето са истинските съдници на изкуството, не вие, не аз.
Винаги се чувствам омерзена в такива моменти, не че на някой му пука. По-лошото е/за мен самата/, че и на мен вече не ми пука... за "художниците". Когато не одобрявам нещо, преминава в графата "игнор".

П.п.:Разгледах му нещата на Зуека, харесват ми. Достатъчно е, че ме накараха да трепна и да се замисля. Смели са, честни. Дори и преиграването е дозирано. Ако за една година е постигнал такава свобода на изказа и личен почерк, какво ли ще покаже след 10!
Съвсем оправдано е напуснал блатото.
Толкоз."

Снимка: Lupa.bg