10 000 русофили на "Копринка" в разгара на шпионския скандал

"Европа е по-силна с Русия" е мотото на събора тази година

Политика
09:41 - 14 Септември 2019
7521
10 000 русофили на "Копринка" в разгара на шпионския скандал

16-ят събор на русофилите в България се провежда днес край язовир "Копринка" до Казанлък. „Европа е по-силна с Русия“ е мотото, под което протича днешното издание на фона на шпионския скандал, който се разрази през седмицата с главно действащо лице шефът на организацията Николай Малинов.

Председателят на движението бе задържан по обвинение за пране на пари и шпионаж срещу България и получи мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 50 хиляди лева. Над 15 свидетели бяха разпитани, имаше и обиски под надзора на спецпрокуратурата, а двама влиятелни руснаци - олигархът Константин Малофеев и бившият кагебеец ген. Леонид Решетников получиха "черни" печати за влизане в страната за срок от 10 години. 

Днес се очаква над 10 000 русофили да се съберат първо на поклонение на Паметника на свободата на връх Шипка, а след това при язовира по данни на организаторите. Следва поднасяне на цветя пред паметника на ген. Скобелев в Казанлък. 

Съборът край бреговете на Копринка започва с Концерт на лауреатите на седмия Национален фестивал на руската поезия, песен и танц „Пусть всегда будет солнце“, чийто заключителен етап беше снощи в Казанлък.

Ще бъдат наградени победителите в Х Международен конкурс за детска рисунка "Обичам моята Родина“. Митингът на национално движение „Русофили“ започва в 13 часа, обяви Ирина Минева, председател на областния съвет на организацията.

Специален гост на събора на русофилите тази година ще бъде естрадният изпълнител Христо Кидиков.