10 любопитни факти за телешкото месо
Телешкото месо е част от нашата трапеза и нашата култура. Българската кухня е пълна с вкусни заготовки, които включват този вид месо. Днес ви представяме списък с някои много интересни и любопитни факти за телешкото месо.
Хранителна стойност на телешкото месо
Като цяло телешкото месо е изключително питателна храна. Въпреки това, в зависимост от възрастта на животното, има няколко разлики по отношение на неговия хранителен принос. Най-общо казано, говеждото месо съдържа висококачествен протеин, желязо и витамини от група В (В12), както и фосфор, цинк, йод, селен и манган.
Видове говеждо месо
Има различни видове говеждо месо, което е много полезно при приготвянето им. Видовете месо обикновено се класифицират като телешко, когато животното е на възраст между 8 и 12 месеца; едногодишно, когато е на възраст между 12 и 24 месеца; и краве и по-възрастни говеда, когато са на възраст над 24 месеца. Сукало месо от животни на възраст под една година е най-крехко, тъй като е хранено само с майчино мляко и не е вкусвало трева, което прави структурата му много по-мека.
Най-сочният разрез на телешко
Най-сочният разрез на месото е високото филе, чисто и вкусно месо, което се намира в предната част на филето и се откроява с великолепната си сочност и с проникването на мазнини. Въпреки това, опашната кост също е високо ценена. По-твърдо, но почти толкова вкусно като филе и много по-евтино.
Цена на телешко месо
Животните пасат на открито и обикновено цената на месото се покачва, когато има периоди на суша или оскъдни дъждовни сезони. Без вода пасищата са по-малко, така че фермерите са принудени да купуват по-скъпи фуражи за добитъка си. Но няма място за притеснение, тъй като винаги може да разгледате кауфланд брошура, където ще намерите страхотни цени на българско висококачествено телешко месо.
Телешка мазнина
Телешкото месо е по-малко мазно от свинското и агнешкото месо, поради което се нарича постно месо, като е най-здравословно наред със заешкото и пилешкото. Съдържа по-малко от 20% мазнини. Разбира се, в зависимост от разфасовката има хранителни разлики. Например пържолите имат повече мазнини от филето.
Консервиране
Продължителността на месото варира в зависимост от вида на приготвянето. Например филетата могат да се съхраняват в добро състояние между 3 и 5 дни, ако ги поставим в най-студената част на хладилника. Вместо това, каймата може да бъде съхранена само 24 часа.
Оставете месото да си отпочине преди да го сервирате
Препоръчително е да оставите месото да си отпочине, преди да го сервирате, поне за една четвърт от времето, в което се е готвило. По този начин соковете се прибират и остават вътре в месото, вместо в чинията.
Готвене на телешкото филе
По-дебелите филета изискват по-ниски температури на готвене от по-тънките. Ако готвите по-тлъста пържола на много висока температура, това, което ще се случи е, че външната страна ще изгори, преди вътрешността да се е сготвила достатъчно.
Гарнитура за телешко
30% от случаите, когато се приготвя телешко филе, то се придружава с печен картоф. Въпреки това, ако искате да надхвърлите традиционните и да опитате други вкусове, трябва да знаете, че картофената торта или кремообразният спанак се съчетават много добре.
Няма място за притеснение, когато става въпрос за подправяне на месо на барбекюто, особено когато печете на скара. Имайте предвид, че по-голямата част от подправките ще паднат върху въглищата и винаги е по-добре да имате повече вкус, отколкото малко. Натриването на външната страна на месото със сол помага да се постигне тази овъглена външност с много сочна текстурирана вътрешност, запечатваща всички вкусове, както се прави в стекхаусите. Важно е месото да се маринова редварително. Оставете солта да престои поне 45 минути, така че месото да се уплътни и соковете да останат вътре.