10-те най-важни момента от финала за Купа "Стенли" през 2024-а

Гол на Райнхарт във финалната серия и асистенция на Макдейвид в мач №5 са сред тях

Спорт
21:45 - 27 Юни 2024
2449
10-те най-важни момента от финала за Купа "Стенли" през 2024-а

Хокеистите на Флорида Пантерс приключиха работата си в понеделник. 16-дневното пътуване във финала за Купа "Стенли", изпълнено с възходи и падения, завърши с победа с 2:1 срещу Едмънтън Ойлърс в мач №7 в "Амерант Банк Арена".

От преднината от 3:0 в серията до седмия двубой - в серията имаше всичко, което не е виждано в историята на НХЛ или не е виждано от Втората световна война насам.

Ето 10 момента от финала за Купа "Стенли", които се открояват над многото други:

Макданиъл дава началото на финала за купата, Луонго го прави в мач №7

Майк Макданиъл - старши треньорът на Маями Долфинс от НФЛ, удари барабана преди хвърлянето на шайбата в мач №1, за да разпали публиката в Amerant Bank Arena.

Макданиел, верен привърженик на "пантерите", който от две години следи техните плейофи, носеше фланелка на тима с фамилията си и №11 на гърба. В един момент той вдигна лявата си ръка, за да даде знак, че публиката трябва да стане по-шумна.

Така и стана. След това вдигна дясната си ръка нагоре, изчака няколко секунди, отново удари барабана, като сега тълпата беше още по-разгорещена. Макданиъл отново вдигна ръка, пусна палката на барабана, сякаш пускаше микрофона, и миг по-късно финалът за купата започна.

Бившият център на Маями Хийт Алонзо Моурнинг удари барабана преди мач №2, а легендата на голфа Джак Никлаус го направи преди петия двубой.

След това Роберто Луонго го направи пред бурната публика в мач №7 и го удари силно.

"През последната седмица имах много гняв и емоции - каза Луонго, специален съветник на генералния мениджър на "пантерите". - Имах нужда да изпусна всичко това. Ето защо го направих".

"Боб" открива серията с шутаут

Ойлърс бяха добри в първия мач. Сергей Бобровски беше по-добър при победата на Пантерите с 3:0.

Това не беше неговият характерен момент в серията, това беше спечелването на Купа "Стенли" с 23 спасявания в Мач №7, но беше най-добрият му мач в серията.

Бобровски направи 32 спасявания, от които 25 през първите 40 минути, като спря пробиви и удари на Едмънтън.

Направи шест спасявания само на Конър Макдейвид, включително едно от най-важните - в 4:31 мин. на третия период, когато се спусна до дясната греда, за да предотврати едно попадение.

Бобровски стана първият вратар от 13 години насам, който прави шутаут в първия мач от финала за купата. Луонго го направи с Ванкувър Канъкс през 2011 г.

Той стана и най-възрастният страж, който открива финала за купа "Стенли" със шутаут. Тогава Бобровски беше на 35 години и 262 дни. Преди това Патрик Роа (35 г., 233 мес.) постави този рекорд през 2001 г.

Химни, интродукции и песни в Едмънтън

Подготовката за откриващия мач в Едмънтън беше просто страхотна.

След видеоклипа за подгряване, феновете, които вече бяха с пълни гърла, се включиха в него, като скандираха "Let's go Oilers" многократно в продължение на 45 секунди. След това имаше още едно подгряващо видео, преди самите Ойлърс да излязат от тунела и да стъпят на леда под звуците на "Enter Sandman" на Metallica.

След като беше обявен стартовият състав на "масларите", феновете отново започнаха да скандират "Let's Go Oilers" в продължение на почти минута.

Ако всичко това не ви развълнува достатъчно в сградата или да гледате от вкъщи, или в "Мос Пит", а то непременно трябва, изпълнението на "O, Canada" от Роб Кларк ще го направи.

Не само певецът на химна в Едмънтън предоставя своята оперна версия на канадския национален химн - изглежда, че всеки един от 18 347-те фенове в залата пее заедно с него.

Това беше страхотно в мачове №3 и №4. Най-добре беше в среща №6, когато показаният на живо на таблото децибелометър стигна до 113,7, когато Ойлърс влязоха на леда под звуците на "Enter Sandman".

Феновете скандираха "Сергей, Сергей, Сергей" за Бобровски, докато Кларк започваше "The Star-Spangled Banner". След това те го изпяха заедно с него преди "О, Канада".

Шаная Туейн носи на Ойлърс добро настроение

Звездата на кънтри музиката и петкратна носителка на наградата "Грами" Шаная Туейн "избухна" на финала, като изнесе концерт на сцената пред Rogers Place преди мач №4 на 15 юни.

Туейн изпя някои от най-големите си хитове пред огромна публика, която беше допусната безплатно. След това Ойлърс направиха голямото шоу, като спечелиха с 8:1 и останаха живи на финала за Купа "Стенли".

След мача Туейн отпразнува успеха заедно с "масларите", като се снима с някои от играчите, включително Макдейвид и Зак Хайман, в съблекалнята след разгромната победа, която удължи серията.

След това, ако не сте успели да се доберете до Rogers Place преди мачове 3, 4 и 6, следващото най-добро място беше Moss Pit.

Ямата "Мос", кръстена на дългогодишния служител в съблекалнята на Ойлърс - Джоуи Мос, който почина на 57-годишна възраст на 26 октомври 2020 г., беше централният елемент на партито на открито Ford Tailgate Party на ICE District Plaza.

Повече от 5000 фенове се събраха там, гледаха мача заедно, празнуваха, забавляваха се, всички облечени в екипировката на Ойлърс с импровизирани реплики на Купи "Стенли" в ръце, знаци, всичко.

Това беше мястото, което трябваше да се намира пред Rogers Place, и беше огромна част от атмосферата, която правеше финала за трофея "Стенли" ненадминат.

Макдейвид преминава през "пантерите", Пери отбелязва гол

Едмънтън получи правото да играе с превъзходство през втория период на мач №5, след като в 10:02 мин. Кайл Окпозо беше наказан за закачане на Матиас Екхолм.

Шайбата беше в зоната на Ойлърс и Макдейвид се върна за нея около 20 секунди преди края на превъзходството. Той раздвижи кънките си и тръгна, слаломирайки по леда, прорязвайки "пантерите", за да подготви Кори Пери за гол, с който Едмънтън покачи на 4:1 в 11:54 мин.

Макдейвид избегна Еету Луостаринен, като го заобиколи. Той премина през проверките на Нико Микола и Дмитрий Куликов. Приближи се до Бобровски, направи бърз шут с рамо, за да накара вратаря да го побутне, и зави към Пери, който върна назад към Кевин Стенлунд, откри се и заби шайбата в мрежата.

Това беше спиращо дъха отиграване на Макдейвид, известно още като "Конър прави нещата на Конър".

Това беше третата му точка в мача. Четвъртата му е с гол на празна врата в 19:41 мин. на третия период, за да оформи крайното 5:3. С този гол Макдейвид стана първият играч в историята на НХЛ, който има четири точки във финала за Купа "Стенли".

Ткачук се "гмурка", спасява гол

Матю Ткачук даде всичко от себе си, за да попречи на опита за стрелба на Хайман да влезе в празната врата в края на мач №5. В крайна сметка това нямаше значение, но беше запомнящо се.

Ткачук се втурна надолу по леда, "гмурна се" по корем, стикът му се протегна възможно най-далеч и точно преди шайбата да пресече линията на вратата 21 секунди преди края на мача, той я помете в ъгъла, докато се блъскаше в клетката.

Фактът, че шайбата отиде при Макдейвид, който я вкара в празната врата, не заличи индивидуалното усилие на Ткачук - игра, която бързо стана популярва в интернет.

Успешно предизвикателство

Наставникът на Крис Ноблаух взе може би най-важното треньорско решение в серията, когато оспори евентуален гол на Александър Барков в първата минута на втория период на мач №6.

Едмънтън поведе с 2:0 с гол на Адам Енрике в 46-ата секунда на втория период, но 10 по-късно изглеждаше, че Барков е върнал Флорида в мача. Последва обаче пауза и миг по-късно Ноблаух реши да оспори попадението.

Ако беше прав, голът "падна" от таблото, оставяйки Едмънтън да води с 2:0. Ако сгреши, резултатът е 2:1, а "пантерите" получават превъзходство заради неуспешното оспорване.

Ноблаух е прав. Видеопрегледът показа, че нападателят на Флорида Сам Рейнхарт е изпреварил шайбата в зоната на атаката. Той е бил извън игра. Оспорването беше успешно. "Масларите" запазиха преднината си, а по-късно Хайман увеличи преднината на 3:0 1:40 минути преди края на третата част.

Пеене в началото на мач №7

Атмосферата в Amerant Bank Arena преди мач №7 в понеделник беше нажежена до краен предел, но тя стана още по-добра, когато Аланис Морисет излезе да изпее националните химни.

При наличието на много фенове на Ойлърс в сградата, много от които бяха изминали пътя от Едмънтън до Южна Флорида с мечтата да видят как техният отбор влиза в историята, Морисет започна да пее "О, Канада" и не след дълго към нея се присъединиха повечето фенове в сградата.

Пеенето стана още по-силно, когато тя започна да пее "Знамето, обсипано със звезди", като известната певица беше заглушена от 19 939-те души в залата.

Цялата сцена раздвижи още повече енергията в залата и скоро след това започна мач №7.

Райнхарт вкарва мечтания гол

Райнхарт получи шайбата от Картър Верхеге, пренесе я през неутралната зона, премина през синята линия, търсеше, търсеше. Той искаше да я премести, да я подаде, да подготви някой друг за гол. Но нищо не се материализира, така че Райнхарт взе нещата в свои ръце.

Той навлезе в десния кръг и отправи 37-метров изстрел с китка, който премина покрай вратаря на Ойлърс Стюарт Скинър откъм късата страна, пронизвайки мрежата в 15:11 мин. на втория период в мач №7 в понеделник.

С този гол Флорида поведе с 2:1.

"Пантерите" не допуснаха нова такава, така че голът на Райнхарт се превърна в победен в мача.

След мача, сред празненствата на леда, Райнхарт беше попитан какво означава за него да вкара гола, който всяко дете с хокеен стик в ръка мечтае да отбележи.

"Още ми е емоционално, каза Райнхарт. - Не мисля, че е като в истинския живот. Но ще му се наслаждаваме".

Барков вдига купата - първият финландски капитан, който я печели

Александър Барков не само стана първият капитан в историята на "пантерите", който печели Купа "Стенли" и я получава от комисаря на НХЛ Гари Бетман, но и първият финландски капитан, който го прави.

"Финландия е огромна, огромна хокейна страна и е имало много велики капитани от нашата страна и аз съм наистина горд, че съм първият", каза Барков.

28-годишният хокеист е петият играч от НХЛ, роден (б.а. в Тампере) и тренирал извън Северна Америка, който е капитан на своя отбор за Купа "Стенли", като се присъединява към Габриел Ландеског (Швеция, Колорадо Аваланч през 2022 г.), Алекс Овечкин (Русия, 2018 г. Вашингтон Кепитълс), Здено Чара (Словакия, 2011 г. Бостън Бруинс) и Никлас Лидстрьом (Швеция, 2008 г. Детройт Ред Уингс).

Барков взе купата от комисар Бетман, заобиколи я с кънки и я подари на Сергей Бобровски. Когато треньорът на "пантерите" Пол Морис я получи, той я погледна, каза няколко тихи думи, затвори очи и я вдигна във въздуха - момент, който завинаги ще остане с него.