100-годишна германка стана общински съветник

Баба Лизел се включи в политиката, за да бори климатичните промени

Свят
14:37 - 26 Юли 2019
2641
100-годишна германка стана общински съветник

Решението на германката Лизел Хайзе да влезе в политиката изкристализирало, след като ѝ изключили микрофона по време на публично събрание. Сега стогодишната жена, станала общински съветник, се бори на страната на младите за климата, разказва агенция Франс прес.

През пролетта тя беше избрана, въпреки всички очаквания, в общинския съвет на Кирххаймболанден, в провинция Райнланд-Пфалц, само няколко седмици след като духна 100-те си свещички.

"Младите наистина ми вдъхват надежда", ентусиазирано казва жената, която се гневи срещу германската автомобилна индустрия и все още се разхожда всеки ден в живописния стар град Кирххаймболанден, с население 8000 души.

Хайзе е част от надигащата се вълна от възрастни, които отказват да останат извън обществения живот, подобно на движението "Ома геген рехтс" ("Бабите срещу десницата"). Създадено в Австрия през 2017 г. и пренесено в Германия, то събира редовно възрастни жени, които искат да извлекат поуки от историята и да се противопоставят на расизма.

Политическата кариера на Лизел Хайзе започва в началото на годината, когато 59-годишният Томас Бок, член на общинския съвет, вижда в нея потенциална съюзничка.

Бок ръководи местна политическа група, която се бори против традиционните партии и за повече прозрачност. Той се нуждаеше от кандидатка с достатъчно плам, за да се изправи срещу сегашните власти. Лизел Хайзе "има силен характер и голяма енергия", казва той.

И, подробност, която според него не е без значение, много от избирателите са били нейни ученици и "всички я уважават".

В продължение на повече от две десетилетия градът беше ръководен от консервативната партия на Ангела Меркел (ХДС), а по време на последния мандат - от широка коалиция със социалдемократите, подобна на тази, която управлява страната от 2013 година.