12 арестувани за корупция и тото афери в босненския футбол

Цяла година прокурори отказвали да се захванат с борбата срещу уредени мачове

По света
15:44 - 11 Ноември 2019
1957
12 арестувани за корупция и тото афери в босненския футбол

Жесток корупционен скандал избухна във футбола в Босна и Херцеговина, след като полицията в страната започна арести заради манипулирани мачове. Съдии и ръководители са били задържани в няколко града във връзка с разследване на уредени срещи с цел финансова облага. Акцията, в съдействие с местната Държавна агенция за сигурност, касае двубои от елитната и втората дивизия в Босна и Херцеговина, обявиха от прокуратурата.

Заподозрените са застрашени от започване на дела за организирана престъпност, пране на пари, корупция и търговия с влияние. Общо 12 за момента са арестуваните, обяви министърът на сигурността на Босна и Херцеговина Драган Мектич.

"Работи се по установяване на уреждане на мачове във Висшата лига и втора дивизия, даване и приемане на подаръци с цел съдействие да бъдат уредени мачове за финансова облага от сезон 2018/19, наричано неправилно черно тото, обясни още министърът. За някои от заподозрените ще бъде искано задържане под стража".

"Повече от една година търся прокурор в държавната прокуратура, който да се захване с борбата с уредените мачове в страната, но всички поканени бягаха от отговорност. Явно защото се въртят много пари и не е съвсем безопасно", обясни министърът на сигурността.

За разлика от Босна, при нас последната акция срещу тото далаверите се оказа много шум за нищо. В деня, когато шефът на БФС Борислав Михайлов хвърли оставка, ГДБОП претърси офисите на базата в "Бояна" по подозрения в корупция и манипулиране на мачове. Бяха разпитани служители на футболния съюза, но нищо повече. Оттогава близо месец няма никакво развитие по разследването. Единствената последица бе отстраняването на шефа на съдиите Йордан Сталев, който отрича всякакви обвинения.

Преди седмица излезе информация, че УЕФА разследва мача от миналия сезон между Етър и Верея, завършил с победа 3:0 за тима от Велико Търново. Както е известно, в началото на 2019 година Районната прокуратура в Стара Загора образува досъдебно производство по сигнал на Главна дирекция "Национална полиция" за двубоя Верея - ЦСКА. Верея първо бе глобен, а след това изваден от групата по сигнал от УЕФА за уговаряне на мачове в Първа лига.