12 педиатри работят в Спешното в София

Ананиев за пореден път обеща още 400 линейки

Здраве
16:21 - 15 Октомври 2019
1217
12 педиатри работят в Спешното в София

12 са педиатрите, които работят в софийския Център за спешна медицинска помощ. Това става ясно от писмен отговор на здравния министър Кирил Ананиев във връзка инцидент от септември, при който дете пада от 2 метра височина. Майката звъни на тел. 112, които приемат сигнала, но после връщат обаждане, че линейка не може да се отзове, защото няма педиатър и затова трябва да изчакат.

Според Ананиев във въпросния ден на смяна са били два екипа от педиатри, които са изпълнили 20 детски адреса и това е причината да не са могли да се отзоват веднага.

Майката е подала  сигнала в 18.18 часа В 18.26 и в 18.30 дежурната медицинска сестра в координационния център информира, че няма свободен педиатричен екип и да изчакат линейка, която ще дойде след освобождаване на екип. В 18.34 е получен сигнал, че детето е раздвижило ръката си и майката ще го  откара до болница „Пирогов“.  

За решаване на проблема с педиатричните екипи в спешна помощ-София министър Ананиев изтъква изпълнението на проект "Подкрепа за развитието на системата за спешна медицинска помощ". С изпълнението му ще се закупят 400 напълно оборудвани линейки. Ще се извърши и цялостна реконструкция на наличния сграден фонд, а там където не може да се направи, ще се изградят нови сгради.

Чрез проекта ще се извърши и обучение на лекари, фелдшери, професионалисти по здравни грижи и шофьори. Предвидени са и обучителни курсове както за педиатри, така и за останалия медицински персонал, свързани със спешните състояния в детска възраст.