1280 свлачища са регистрирани у нас

Министър Петя Аврамова инспектира градежа на най-дългия тунел

Новини
17:35 - 26 Юни 2020
1929
1280 свлачища са регистрирани у нас

Регистрираните свлачища у нас са 2180 броя, сочат данни към края на 2019 г. Общата им площ е 218 хил. дка. От тях активните са 847, с площ 4800 дка, стана ясно от отговор на депутатски въпрос към министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

В района на Черноморското и Дунавското крайбрежие сред най-активните през последните години са свлачищата, засягащи републикански път I-9 между спирка „Кипарис-юг“ и „Кипарис-север“ и при спирка „Фара“, община Аксаково, Вилна зона „Фиш-Фиш“, гр. Балчик, както и мащабните свлачищни процеси в гр. Оряхово по републикански път ІІ-11.

Чрез допълнително финансиране от страна на МРРБ се извършват проекто-проучвателни дейности в редица обекти. Това са свлачището „Трифон Зарезан“, община Варна, свлачища в участък „Фара“, община Аксаково, свлачище „Албена“, община Балчик, брегоукрепване в района на с. Крапец, община Шабла и други. Отпуснати са и средства за извършване на строителни работи на свлачищата в парк „Росенец“, община Бургас, в кв. „Сарафово“, община Бургас,  в гр. Оряхово в района под водоема "Средна зона“ и други.

"За превенция и противодействие на свлачищни процеси са заделени средства и по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“. Процедурата е обявена през 2016 г. и е насочена към извършване на превантивни и укрепителни геозащитни мерки с цел опазването на човешкия живот, както и на обекти с национална или социална значимост", посочва Аврамова в своя отговоро.

Одобрените за финансиране обекти са 29, заделени за тях са 63 018 267 лв.

България се характеризира с висока степен на свлачищна и ерозионно-абразионна активност. По прогнозни данни необходимите средства за проучване, проектиране, укрепване и мониторинг на свлачища на територията на страната, в т. ч. на обектите по Дунавското и по Черноморското крайбрежие, възлизат на над 800 млн. лв.