13 държави осъдиха путинистката фалшификация в Грузия, ние си траем

Над 20 хил. души се събраха пред парламента в Тбилиси, след като президентът Саломе Зурабишвили отказа да признае резултата от вота

Украйна
22:58 - 28 Октомври 2024
2140
13 държави осъдиха путинистката фалшификация в Грузия, ние си траем

Външните министри на 13 европейски държави осъдиха в понеделник нарушаването на международните правила по време на парламентарните избори в Грузия, които те определиха като несъвместими със стандартите, които се очаква да прилага страна, кандидатстваща за членство на ЕС.

"Международни наблюдатели подадоха сигнал за нарушаване на правилата по време на предизборната кампания, както и в деня на изборите", се казва в общо комюнике на министрите.

Позицията е подписана от първите дипломати на Германия, Франция, Полша, Нидерландия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Ирландия, Литва, Люксембург, Португалия и Швеция.

Досега българското външно министерство или служебното правителство не са коментирали изборните резултати в Грузия, където в събота имаше парламентарни избори.

Министрите осъждат всякакво нарушение на международните стандарти за произвеждането на свободни и честни избори и критикуват визитата на премиера на Унгария Виктор Орбан в Грузия, извършена в знак на подкрепа на управляващата партия "Грузинска мечта", която се обяви за победител в изборите.

Дипломатите заявяват, че споделят опасенията на наблюдателите на изборите за нарушения и настояват за безпристрастно разследване на сигналите за изборни нарушения. Те също така предупреждават, че започналите граждански протести в Грузия и по-специално отговорът на правителството на тях, трябва да останат мирни.

Грузия беше приета за страна кандидат за ЕС през декември 2023 г., след като подаде молба за членство през март 2022 г., няколко дни, след руското нахлуване в Украйна.

Над 20 хил. души се събраха пред парламента в Тбилиси, след като президентът Саломе Зурабишвили отказа да признае резултата от вота и ги призова на площада. Проевропейската опозиция определи като изборите като "откраднати".

Гиорги Вашадзе, лидер на обединената опозиционна коалиция, заяви, че опозицията няма да участва в никакви преговори с управляващите и че ще настоява за нови избори под международен надзор.

"Ние няма да влезем в този парламент. Ние отказваме всички мандати. Ние няма да встъпим в никакви преговори. Ние ще се борим до победа и ние ви обещаваме, че определено ще спечелим заедно", каза той.

Зурабишвили заяви пред протестиращите, че трябва да бъде съставена пълна картина на тази мащабна и систематична кражба на гласове. Тя добави, че това е било безпрецедентна, предварително планирана операция, окрала избирателите от техните гласове, от техния парламент и от тяхната конституция.

Централната избирателна комисия обяви, че "Грузинска мечта" получава 54.8% от гласовете при почти всички преброени бюлетини, уточнява БТА. Партията на Иракли Гарибашвили взема 1.12 милиона гласа - с 335 хил. гласа повече от четирите основни опозиционни партии, които са дълбоко разделени.
Партията спечели огромни маржове до 90% в някои селски райони, но се представа по-слабо в Тбилиси и други големи градове, съобщава Ройтерс.