137 кандидат-кметове с картончета от ДС, най-много са в БСП

Само 2% от напиращите за местна власт са ченгета

Политика
08:33 - 23 Октомври 2019
7390
137 кандидат-кметове с картончета от ДС, най-много са в БСП

Общо 137 са кандидатите за кметове на общини и кметства в цялата страна, които имат досие от Държавна сигурност. Това става ясно от решение на Комисията по досиетата. По закон органът е длъжен да провери всички претенденти за изборни длъжности. Проверени за минало в тоталитарните служби на комунистическата държава са общо 4422. Останалите 2390 претенденти, регистрирани за местия вот на 27 октомври, не подлежат на проверка за агентурно минало - родени са след 16 юли 1973 г.

Повечето от кандидатите с досие се борят за пост в малки кметства, а не в общини, показва още справката в решението на комисията по досиетата. Освен това въпросните 137 души са едва 2% от всички кандидати за кметове в страната. 

Без изненада - сред парламентарните партии тази с най-много кандидати с досие от ДС е "БСП за България" - издигнати самостоятелно или в коалиции за предстоящия кметски вот.  Броят е общо 29. Сред най-интересните е претендентът за кмет на Разград Денчо Бояджиев. Агентурното му минало е известно, а и той самият вече е бил кмет - преди да загуби вота през 2015 г. от кандидата на ГЕРБ. В момента Бояджиев е депутат от левицата.

Социалистите издигат агент на ДС и в Правец, но и в това няма никаква изненада - Румен Гунински е настоящият градоначалник в родния град на Тодор Живков. На второ място по брой номинации за кметове на "ченгета" от ДС се нарежда управляващата партия ГЕРБ - с 23-ма кандидати. И тук най-интересното име не е никаква изненада - то е на Любомир Христов, който кандидатства за нов управленски мандат от формацията на Бойко Борисов.

Коалиционният партньор на ГЕРБ - СДС - също има кандидати за кмет с досие - но самостоятелно издигнати, показва справката. Един от тях е в областен град - "синият" кандидат за кмет на Кърджали Иван Коларов. Вторият претендент е в село Дунавци, община Казанлък. 

В класацията по брой "ченгета" в изборните списъци на трето място е ДПС - с общо 17 кандидати за кметове с агентурно минало. В партийната подредба следва ВМРО - в 11 кандидати за кметове с досие. Двама от тях са общите с ГЕРБ и СДС, а един е споделен с АБВ и НФСБ в коалиционен формат. Партията на Красимир Каракачанов дори номинира агент от ДС за районен кмет в София - Христо Христов в "Красно село".

Формацията на Веселин Марешки се отчита с още двама кандидати с досие - общо трима с претендента за Копривщица. 

НФСБ на Валери Симеонов сред парламентарните формации има една кандидатура, свързана с тоталитарните служби - това е кандидатът за кмет на областния град Смолян - Владимир Гърбелов.И сред номинациите на "Демократична България" има 1 представител, за който комисията по досиетата е открила данни за принадлежност към ДС - в кметство Бенковски, община Аврен - Илко Златев.

Сред кандидатите за кмет на Столичната община "ченгета" няма, но пък сред претендентите за районни кметове се намират, показа още анализът на данните от комисията по досиетата.