138 000 клъввания от змии годишно

Световната здравна организация е изготвила план за справяне с проблема с цел намаляване на инцидентите

Здраве
17:10 - 07 Май 2019
3775
138 000 клъввания от змии годишно

Световната здравна организация (СЗО) е изготвила план за намаляване наполовина на причинени от ухапване от змии смъртни случаи до 2030 г. Понастоящем броят им достига 138 000 на година в световен мащаб, пише БТА, позовавайки се на ДПА.

Отравянето от ухапване от змия се пренебрегва като заболяване, "което причинява огромно страдание, увреждания и преждевременна смърт и се среща по всички континенти", съобщи СЗО. В страните с ниски доходи това е особено голямо бреме.

Всеки ден около 7400 души по цял свят стават жертви на ухапване от змия и между 220 и 380 от тях умират. Като цяло от различни видове отравяне умират около 2,7 милиона души годишно.

Вследствие на ухапване от змии около 400 000 души на година получават дълготрайно увреждане като слепота или ампутация на крайник.

Стратегията на СЗО за превенция и контрол, която цели намаляване наполовина на смъртните случаи, причинени от змии, цели да ангажира и местните общности. Данните на СЗО показват, че най-честите жертви са децата на път към училище и земеделците.

Една от предпазните мерки в плана на СЗО е носенето на обувки, както и обучението и убеждаването на традиционните лечители да изпращат жертвите в медицински център за получаване на професионална помощ. Служителите на местната власт ще бъдат обучавани да оказват първа помощ.

СЗО се стреми и да създаде устойчив пазар на лекарства с разумни цени, с цел да се постави край на "настоящата криза за доставка на противоотрова." Тези мерки ще се осъществят с партньорство между публичния и частния сектор.