1,4 милиона мъртви души има в избирателните списъци

Новини
13:42 - 31 Януари 2023
2212
1,4 милиона мъртви души има в избирателните списъци

Около 1,4 млн. са мъртвите души в избирателните списъци за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 2 април, изчисли проф. Михаил Константинов.

“Българските избиратели са 6,6 милиона, от тях в България са 5,2 милиона души, а в чужбина живеят около 1,4 милиона”, коментира математикът. “Това означава, че фантомите в избирателните списъци са 1,4 милиона. Парадоксалното е, че тенепрекъснато растат. Преди бяха около 1 000 000 души, сегаса вече с 400 000 повече”, казва още проф. Михаил Константинов, цитиран от в. "Труд". Той бе категоричен, че единственият начин да се изчистят списъците, е активната регистрация.

Проф. Константинов обясни, че е привърженик на система за активна регистрация, която много прилича на френската и даде следния пример: “През 2023 г. обявяваме активна регистрация от 1 януари до 31 декември. Активно се регистрират граждани по следните начини: Първо, отиват до общината и се отбиват до службата ГРАО, където декларират, че ще гласуват в страната. Второ, чрез електронен подпис в сайта на общината. Тези, които са се регистрирали влизат в избирателния списък. Другите, които са пропуснали, в деня на изборите отиват да секцията, където от избирателната комисия ги дописват в списъците. Това е според мекия вариант на активната регистрация. При твърдия вариант, ако не си се регистрирал тази година, на следващата нямаш право да гласуваш.”