140 000 българи страдат от псориазис

По правило болните се лекуват продължително време с най-евтините медикаменти, притеснени са дерматолози

Здраве
15:25 - 29 Октомври 2019
1993
140 000 българи страдат от псориазис

Около 140 000 българи у нас имат псориазис, отношението към тях е силно дискриминационно, а здравната система поставя пред лечението им сериозни бариери, вместо да ги улеснява. За това алармираха на пресконференция в столицата днес лекари дерматолози и пациенти.

Срещата с медиите бе организирана от Фондация "Псориазис" по повод Световния ден за борба с болестта, който се отбелязва всяка година на 29 октомври. На нея стана ясно, че у нас стартира пилотен проект на регистър за проследяване на пациентите със среднотежко и тежко протичане на болестта по модела на регистъра в Германия, стана ясно по време на пресконференцията. 

В обществото ни все още властва една силно изкривена представа за заболяването, а то не е нито заразно, нито опасно за околните, но извежда засегнатите в много по-висок риск от депресии, тревожни разстройства и различни зависимости като злоупотреба с алкохол и тютюнопушене, категоричен бе дерматологът д-р Иван Богданов. Той обясни, че все още на псориазиса се гледа единствено като на кожна болест, докато науката е доказала, че това е едно сериозно системно заболяване, което засяга много органи и системи и опасностите, които то крие са не по-малко от тези при други тежки заболявания като миокарден инфоркт, мозъчен инсулт, захарен диабет и т.н.   

По неговите думи тези хора живеят с много ниско качество на живот, но парадоксално, този критерий не се взема предвид при включването им като кандидати за съвременно биологично лечение.

Клиничната пътека за болните е на стойност 550 лв. за 10-дневен престой, което изобщо не покрива реалните разходи, а амбулаторната процедура за фототерапия е толкова ниско платена, че това я прави неправлекателна за лечебните структури – към момента тя се прилага на ограничен брой места – В София, Стара Загора, Плевен, Пловдив, Варна, както и в частни хотели в Поморие и Балчик, обясни още той.

Силно притеснение буди фактът, че по правило болните се лекуват продължително време с най-евтините медикаменти като добре известния метотрексат, а водещ принцип през последните години, възприет от здравната администрация е разходоефективността, алармира Ива Димова, председател на Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложнения.

Тя призова да се дават по-малко пари не означава, че ще бъде постигнат ефект от лечението и по-малък брой хоспитализации.

"Искаме държавата да се вслуша в мнението на специалистите, които най-добре знаят как да ни лекуват, а не да овластява чиновниците да прилагат измислени от самите тях критерии. Не може да бъде нормално да има изискване за предел на килограмите на болния и налагащо се доплащане, ако той е по-пълен и по-висок например", каза Ива Димова.