1411 съдии се включиха на балотажа за ВСС

Новини
18:52 - 26 Юни 2022
1446
1411 съдии се включиха на балотажа за ВСС

1411 съдии или 64,22% от всички, имащи право на глас, се включиха в балотажа за избор на членове на Висшия съдебен съвет от съдийската квота.  До него се стигна, след като вчера нито един от 15-те кандидати не успя да получи подкрепа от повече от 50% от гласувалите. 

При балотажа това изискване отпада и днес ще бъдат избрани шестимата, получили  най-много гласове. При равен брой гласове избраният или избраните кандидати се определят от Избирателната комисия чрез жребий, проведен в присъствието на заинтересованите кандидати.

По искане на петима от тях е осигурена възможност онлайн да се види преброяването на всяка бюлетина.

Отварянето на хартиените бюлетини се излъчва онлайн по искане на петима от кандидатите.
Точно в 18 часа изборният ден, който започна в 8 часа сутринта, приключи. Съдиите гласуваха по два начина - електронно или чрез хартиена бюлетина във фоайето на Съдебната палата в София.    

"В присъствието на кандидатите за членове на ВСС съдия Атанасов и на Дора Михайлова – заместник-председател на Окръжен съд – София, започна преброяването на хартиените бюлетини от Избирателна секция № 1. Като наблюдател присъства и Мария Милчева-Маринова – представител на Фондация „Български институт за правни инициативи“", съобщиха от ВСС.