15 пожарни гасят ада в Пловдив

Новини
14:50 - 07 Май 2020
2313
15 пожарни гасят ада в Пловдив

15 екипа се борят в момента с големия пожар, обхванал бившите складове на Строително-монтажния комбинат в Пловдив.

"Успяхме да спасим два от тях, но все още огнищата не са потушени напълно заради силния вятър", обясни пред 24plovdiv.bg огнеборец, който излезе целият в сажди от горящо помещение. Вече три часа пожарът не е загасен напълно. Пострадали хора няма.

Задушлив остър дим се носи във въздуха. Целият район е в пожарникарски шлангове, вода се черпи непрекъснато от близък хидрант. Десетки работници са се струпали и наблюдават с тревога как пламъците поглъщат помещенията със стоката.

 
"Пълно е с леснозапалими материали - бои, лакове, матраци, дограми, мебели, асфалтови примеси за стотици хиляди левове. Щетите ще са огромни", пресмятат паникьосани служители. Някои не крият, че ще загубят работата си.

"Няма как само да се запали. Чу се, че някой е хвърлил незагасен фас. Отделно в един от складовете е бил забравен работещ мотокар с газова бутилка. Огънят е тръгнал от 11-то и 12-то хале", разказа служителка в оцелял склад. Тя тръпне пламъците да не се пренесат и при тях.

"Бях на 2-ия етаж, когато лампите присветнаха. После усетих мирис на бакелит и разбрах, че нещо гори. Когато излязохме с колежката навън, се бяха събрали работници и от другите складове. Видях  пламъците", описа същата служителка.

Никой от десетките пожарникари не се наема засега да коментира каква би могла да е причината за бедствието. "Има си разследващи органи, ще се направи пожаротехническа експертиза и тогава ще стане ясно", вметна един от огнеборците. Засега те все още са ангажирани в потушаване на стихията. Въпреки, че пожарът е локализиран, те ще останат на място с часове - в складовете все още пушат леснозапалими материали.

От РИОСВ-Пловдив изпратиха мобилна станция, която да следи за завърсяването на въздуха. Община Пловдив пък призове жителите на двата близки района - "Източен" и "Тракия", да затворят прозорците си.

Днешният ден ще е фатален за много от фирмите, които са наематели на складовете. Вложили са много пари за стока, която е унищожена. Едва ли при тая извънредна ситуация ще могат да се съвземат, коментират служители от портала на предприятието.