1500 фирми ще се възползват от средствата на ЕК

Актуални новини
16:36 - 29 Юни 2020
479
1500 фирми ще се възползват от средствата на ЕК

Очаква се от безвъзмездните средства от Европейската комисия да се възползват около 1 500 фирми.

Това написа премиерът Бойко Борисов в профила си във Фейсбук, след като по-рано днес стана ясно, че Европейската комисия е одобрила българска схема за 102 млн. евро за подкрепа на средни компании, засегнати от епидемията от коронавируса.

Помощта ще бъде предоставена преди 31 декември. "Това е поредният финансов инструмент за възстановяване на бизнеса в България. Само по схемата 60/40 до момента са платени 114,7 млн. лв, с които е запазена заетостта на около 150 000 души. Предстои да разширим обхвата на подпомаганите сектори. Вече стартира и програмата за подкрепа на микро- и малки предприятия. По нея бизнесът ще може да получи между 3 и 10 хил. лв. безвъзмездна помощ", написа още Борисов. 

Публичната подкрепа ще бъде съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие (87 милиона евро) и ще бъде достъпна за компании, които работят във всички сектори, с изключение на първичното производство и преработката на селскостопански продукти, рибарството, аквакултурите, горското стопанство и финансовия и хазартния сектор.