160 писма на писателя Иън Флеминг отиват на търг

Първоначалната оценка на творбите е между 200 000 и 300 000 британски лири

Свят
17:16 - 12 Ноември 2019
2073
160 писма на писателя Иън Флеминг отиват на търг

Писма, написани от писателя Иън Флеминг до любовта на живота му Ан, ще бъдат изложени на търг на "Сотбис" в Лондон следващия месец, предаде Франс прес. Става въпрос за 160 писма, които обхващат две десетилетия от живота на двамата, от първоначално тайната им връзка, когато Ан е омъжена за друг мъж, до последните години от съвместния им живот.

Флеминг е писал послания до своята "маймунка", в които се говори за садомазохистки практики, споменават се клюки за техни известни и богати приятели и успехите на романите му.

"Неслучайно Иън е написал първия си роман за Джеймс Бонд в годината на сватбата си, за да спечели пари за жена, която е свикнала да живее в разкош, без дори да си дава сметка за това", заяви експертът по книгите и ръкописите в "Сотбис" Гейбриъл Хийтън.

Иън и Ан се срещат през 1934 г. Тогава тя е омъжена за барон Шейн О'Нийл, а Иън е лондонски банкер. Ан и Иън стават любовници, докато същевременно поддържат и други любовни връзки. През 1948 г., когато е омъжена за втория си съпруг, медийния магнат Есмънд Хармсуърт, тя ражда момиченце от Иън. Детето, родено преждевременно, умира няколко часа след появата си на бял свят. Смъртта му сближава Ан и Иън, които започват да планират да заживеят заедно. Те сключват брак през 1952 г., когато се ражда синът им Каспар, а година по-късно е публикувана книгата "Казино Роял" на Флеминг.

Писмата ще бъдат изложени на търг в интернет от 3 до 10 декември. Първоначалната им оценка е между 200 000 и 300 000 британски лири.