190 са вече доказано болните от COVID-19 у нас

Общество
08:04 - 23 Март 2020 (обновена)
4275
190 са вече доказано болните от COVID-19 у нас

190 са вече болните с доказани положителни проби за коронавирусна инфекция у нас. Това означава, че за последните няколко часа са излезли 3 нови случая, a за последното денонощие са общо 19, стана ясно от брифинга на Националния оперативен щаб. 

Двама от пациентите със застрашаваща дихателна функция във ВМА вече са по-добре. В "Пирогов" има двама интубирани, като единият от тях също се подобрява.

Състоянието на лекаря от "Софиямед" във Велико Търново е сред осемте души у нас с тежка клинична картина и е с двойна пневмония и вече е настанен в болница. "Доста сериозна пневмония се доказа при него", каза проф. Мутафчийски. 

A по повод зачестилите смъртни случаи от коронавируса в Испания в хосписи, той уточни, че една от първите мерки у нас е била да се ограничат посещенията на старческите домове. Засега няма разгар на болестта в тях у нас. 

Щабът е разговарял със здравния министър Кирил Ананиев за допълнителни разпоредби за имунизацията на новородените и малките деца. 

По повод информацията на уханските медици за предоминантност на COVID-19 при хора с кръвна група А, началникът на щаба уточни, че е твърде рано да се правят такива заключение. "Трябва да се спрем на схемите за лечение сега, всичко останало може да се върши след това", добави той. 

Проф. Мутафчийски съобщи, че общият брой на събраните средства само във ВМА до момента е около 800 000 лева, като наблегна на дарението, направено от депутата от ДПС Делян Пеевски преди дни. 

По повод двете положителни проби на медицински сестри в Пловдив, началникът на ВМА отново уточни, че това не означава затваряне на болницата. "Да, нуждаят се от 24-часови мерки за дезинфекция и установяване на контактите, но това не спира работата на отделението и не го затваря. Доста лекари и в Китай и Италия са болни и работят", напомни той. А държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев добави, че стремежът на властите у нас е клиниките да не се затварят за дълго, а да се преструктурират така, че да не представляват никаква опасност за останалите звена на лечебните заведения. "Най-лошото, което можем да направим, е да превърнем едно заразено отделения в източник на ново огнище и затова се налага спешна дезинфекция", каза още той. 

Генерал Мутафчийски цитира констатацията от Центъра за контрол на заболяванията в САЩ, която сочи, че България е въвела ограничителните си мерки навреме и епидемията у нас може да бъде преодоляна с общи усилия и постоянство. 

Масово тестване у нас не се прави, призна той, като уточни, че PCR тестовете имат ограничения, но се надява разработването на бързите тестове с по-добра информативност да бъде по-експресно. "Никой не е забранил на гражданите да се тестуват, но бързите изследвания, за съжаление, дават много фалшиво положителни и много фалшиво отрицателни", напомни още началникът на НОЩ.

Над 200 000 са сънародниците ни, пристигнали у нас досега, като само за последното денонощие те са над 8000.