2 000 лв. гаранция за мъж, нанесъл смъртоносен удар

Общество
13:39 - 07 Септември 2022
1589
2 000 лв. гаранция за мъж, нанесъл смъртоносен удар

Николай Янков/41г./ от шуменското село Белокопитово е на свобода срещу 2 000 лв. парична гаранция, след като повали с един удар пенсионер, а той си удари главата и издъхна в болницата.

Окръжният съд в Шумен потвърди в сряда мярката за неотклонение и тя е окончателна. Пред магистратите извършителят обяви, че няма намерение да се укрива, работи, има семейство и дете, за което трябва да се грижи.

По време на делото пред съдебната палата се събраха роднини и приятели на починалия Георги Зафиров/72г./, който живеел в София, но от 5 години бил председател на читалищното настоятелство в шуменското село Велино. Хората се изненадаха от развръзката, настояват за справедливо наказание.

Както "Труд" писа, инцидентът, завършил със смърт, стана на 27 август по време на общоселско празненство. Георги бил със самодейци в Белокопитово и тъкмо щял да си тръгва с автомобила си със софийска регистрация. Тогава се завързал спор с непознатия Николай, който имал претенции, че местните остават и трябва да прибират масите на "софиянците". Георги излязъл от автомобила и тогава подпийналия мъж му нанесъл удар в слънчевия сплит. Политнал назад, паднал на асфалата и получил черепно-мозъчна травма. В болницата го оперирали, но след няколко дни в кома, той починал на 4 септември.

Съдебно-мецидинска експертиза трябва да установи причинно-следствената връзка между удара, настъпилата травма и смъртта.

Георги е бивш служител на БНР. Колеги от шуменски читалища го описват като голям професионалист и отдаден творец. Той ще бъде погребан в събота на Централните софийски гробища.