20 години от историята на Народния театър събрани в 45 снимки

Фотографът Божидар Марков открива уникална изложба с фотоси от спектакли и на любими актьори

Топ
14:09 - 14 Ноември 2022
2711
20 години от историята на Народния театър събрани в 45 снимки

Известният фотограф Божидар Марков представя авторска фотоизложба "Театрална магия" със снимки на любими български актьори и от спектакли в столичната галерия "Нирвана".

Любителите на театъра ще имат щастието да се докоснат до тях още от днес, когато е откриването на екпозицията. Авторът - дългогодишният фотограф на Народния Божидар Марков, представя 45 кадъра от едни от най-прочутите спектакли в театъра през последните 20 години.

Божидар Марков е фотограф и хроникьор на Народния театър. Той се превръща в носител на историята, запечатвайки в снимки различни поколения актьори, които не спират да ни радват – някои все още от сцената, а други вече играят в небесния театър. 

Специално за изложбата почти всеки от актьорите, увековечени в роли, са поставили своите автографи и благодарствени думи върху снимките.

Сред звездите във фотохрониката на Божидар Марков са Стефан Данаилов, Аня Пенчева, Валентин Ганев, Мария Стефанова, Крикор Азарян, Деян Донков, Мария Каварджикова, Георги Мамалев, Владимир Карамазов, Юлиан Вергов, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Михаил Петров, Йорданка Кузманова, Руси Чанев, Велко Кънев, Андрей Баташов, Йосиф Шамли.

Божидар Марков снима за Народния театър от 2002 г., а от 2005 г. е на щат там. Има издадени два албума, свързани с реставрацията и 100-годишнината на театъра, три изложби, свързани с годишнини на театъра – две в театъра и една в Градската градина, свързана с реставрацията на позлатата.

В биографията си Марков има 12 номинации „Златна игла“ за модна фотография, златна статуетка за модна фотография „Едит Паф", награда от Френското фотографско сдружение за театрална фотография 2008 г.

„Театралната фотография е много специфична и перфектният кадър не става с първата репетиция или от премиерата. Необходимо е по-дълго време, в което страстите да улегнат, а актьорите да намерят своите мизансцени, да се почувстват в свои води. Едва тогава магията се случва и тя може да бъде предадена в салона“, коментира Божидар Марков.

В изложбата е включен един от последните фотоси на Стефан Данаилов.

Последната театрална роля на Стефан Данаилов бе в спектакъла "Актрисата", където си партнираше с Аня Пенчева, Кирил Ефремов, Иван Панев, Ненчо Илчев и Павел Иванов

„Това е последната му роля и последното му излизане на голяма сцена. Той много емоционално следеше развитието на спектакъла. Понякога се караше, понякога одобряваше, а в повечето случаи казваше „Ще ме съсипете. Аз едно казвам, а вие друго правите“. Актьорите много често се шегуваха с него. Наобикаляха го, а той им даваше указания. Бяхме близки приятели с Мастъра и имах възможност да запечатам незабравими моменти от тези срещи“, спомня си фотографът.

Божидар Марков планира да издаде голям алманах със снимки и интересни истории около спектаклите. Има и видео, с което почитателите на театъра ще могат да си спомнят и гласа и интонацията на големите артисти.