20 корнера и нула гола на Дания - Тунис

Африканците не позволиха на Червения динамит да изригне

Спорт
17:11 - 22 Ноември 2022
1779
20 корнера и нула гола на Дания - Тунис

Дания и Тунис извъртяха 0:0 в първия двубой на двата тима на Световното първенство в Катар. Африканският бе подкрепян изклчително въодушевено от своите хиляди привърженици по трибуните.

Африканският тим започна двубоя много нахъсано мача и се опита да овладее нещата на терена, но европейците успяха да блокират няколкото опита да изстрели, а с разиграването си искаха да успокоят заформящата се битка. Първият опасен изстрел дойде след изпълнение на Мохамед Дрегер, което премина много близо до вратата на Каспер Шмайхел.

Постепенно играчите на “червения динамит” успяха да изнесат случващото се на терена в по-предни позиции след десетата минута и опитваха да погледнат малко по-често към вратата на Аймен Дамен, но основно достигаха до корнери, тъй като биваха умело блокирани от своите противници.

Тунис успя да отбележи първото попадение в срещата. в 23-ата минута, когато дълга топка зад центъра успя да намери центрлания нападател Исам Жебали, той се справи с Андреас Кристенсен и отбеляза, но се оказа, че е бил в положението на засада в момента на паса към него.

Играчите на Джалел Кадрид поискаха дузпа в 32-ата минута, когато нова бърза атака на африканците позволи на Мохамед Дрегер да навлезе в наказателното поле, но там Пиер-Емил Хьойберг го блокира. В 39-ата минута Айса Лайдуни бе изпуснат при един корнер и той успя да отправи силен изстрел, но топката премина покрай вратата.

Само три минути преди края на първата част дойде и нов огромен пропуск на Исам Жебали, който отново се оказа очи в очи с Шмайхел и опита да го прехвърли, но стражът изби в корнер. В добавеното време на първата част дойде и нова лоша новина за Каспър Юлман, който трябваше да замени един от най-опитните си футболисти - Томас Дилейни. Най-добрата възможност за Дания дойде в добавеното време, когато Кристиан Ериксен центрира много опасно от корнер, но топката бе изчистена току пред главата на Симон Кяер.

Датчаните започнаха по-добре втората част, а разиграването им вървеше гладко, което даваше възможност да задържане на топката и постепенни нападения. Това обаче можеше да бъде разбито на пух и прах в 50-ата минута, когато играчите от африканския континент отнеха в средата на терена, а Исам Жебали се понесе напред, но бе застигнат от бранител в червено, който успя да изчисти. Натискът обаче продължи и чувстващите се като домакини в двубоя тунизийци стигнаха до още един корнер след няколко опита за удар, които бяха блокирани.

Европейците на свой ред стигнаха до попадение в десет минути след началото на второто полувреме, след като Микел Дамсгор бе намерен зад гърба на отбраната, той стреля, стражът Аймен Дамен спаси, но притичалият Андреас Сков Олсен бе на пратилното място и отбеляза отбитата топка. Впоследствие обаче се оказа, че Дамсгор е бил в засада и попадението бе отменено. Малко след това и Каспър Долберг стреля добре с глава, но вратарят на Тунис отново се намеси добре.

На свой ред Кристиан Ериксен също отправи много опасен удар в 69-ата минута, н отново Дамен се намеси блестящо. От последващия корнер Андреас Кристенсен стреля отново опасно с глава, но там на по-малко от метър от голлинията появилият се като резерва Андреас Корнелуис уцели само гредата.

В минутите до края на двубоя темпото поспадна, а двата тима предпочитаха да разиграват на сигурно по-често чрез защитниците си, като се опитваха да формират постепенни нападения сред сгъстената отбрана на противника. Датчаните все пак бяха много близо до откриване на резултата в добавеното време, когато Линдстрьом стреля много силно, но отново топката бе избита от вратаря. Изненадващо обаче при последвалия корнер съдията бе викнат да гледа ВАР поради съмнения за дузпа, но до такава не се стигна.

По този начин Дания и Тунис си разделиха по една точка. По-късно днес Франция ще срещне Австралия в другия двубой от тази група. Африканците ще се изправят именно срещу “кенгурата” в следващия двубой, а “червения динамит” ще се опита да се “взриви” срещу “петлите”.


„Зелените соколи“ поставиха рекорд, след като хвърлиха първата голяма бомба на Мондиала
Dsport 22 Ноември, 2022

„Зелените соколи“ поставиха рекорд, след като хвърлиха първата голяма бомба на МондиалаGetty ImagesСаудитска Арабия

Саудитска Арабия постави нов рекорд, след като победи Аржентина с 2:1 в първия мач от Група С на Световното първенство в Катар. „Зелените соколи“ се превърнаха в първата азиатска държава, която отбелязва повече от един гол срещу Аржентина в историята на Световните първенства.

Този успех със сигурност ще влезе във футболната история на арабската държава, която не се слави с изключителни успехи в участията си на световни финали.

След тази победа Саудитска Арабия продължава към следващия си мач с надеждата да излязат от своята група, в която са още отборите на Полша и Мексико.