20% от варненците никога не са влизали в интернет

Човек не може да прекопае градината през компютъра, казва баба Стефка

Новини
14:30 - 11 Май 2024
2371
20% от варненците никога не са влизали в интернет

Животът без интернет може би изглежда плашещ за голяма част от хората, но се оказва, че Варненска област опровергава това. Данните за миналата година показват, че повече от 20% от жителите на областта, никога не са влизали в интернет, предава НОВА. 

За баба Стефка Facebook е на пейката пред къщата ѝ, или на мегдана с останалите пенсионери в село Близнаци. Разказва, че никога през живота си не е използвала интернет, а с близките се свързва само по телефона.

"Имам GSM. Едното телефонче е GSM, другото телефонче е селския ни телефон. Малката ми внучка ми каза: "Бабо, да ти вземем такъв телефон с интернет". Телефон с картинки не искам. Защото като натисна някоя картинка - другата ще избяга", разказва Стефка Димитрова. 

Оказва се, че хората като като баба Стефка в областта никак не са малко. "21,7 % от лицата, които никога не са сърфирали в интернет или го правят по-рядко от веднъж седмично. Но за същия период 87% от домакинствата в областта имат достъп до интернет в домовете си. Т.е. има лица, които имат достатъчно ресурс, за да ползват интернет, но просто нямат желание или нямат потребност да ползват много често интернет", обяснява директорът на Териториално статистическо бюро - Североизток Деян Славов. 

По-възрастните поколения, тези с по-ниско образование и живеещите в селските райони обикновено са хората, които избягват дигиталния свят. "Обикновено това са лица, които са с по-ниска степен на образованост. Тъй като данните, които ние имаме за активните потребители и аз на базата на това съдя за тези, които не ползват толкова интернет. През 2023 г. най-активни потребители на интернет за страната са учащите 99,3% и лицата с висше образование - 95,6%. Както и младите хора във възрастовата група 16-24 г. и 25 до 34 години", допълва Славов.

Именно младите обаче, според баба Стефка, прекаляват с интернета. И е категорична, че човек не може да прекопае градината през интернет. "Ако им покажа мотиката, ще каже това какво е? Хубаво е от една страна, но лошото, че младите не са научени сега на труд", посочи Димитрова.