20% срив в продажбите на млечни продукти

Все повече потребители купуват имитиращи продукти с палма

Икономика
18:02 - 25 Януари 2021
1974
20% срив в продажбите на млечни продукти

Складовете на почти всички млекопреработвателни предприятия са пълни със сирене и кашкавал, но продажбата им е невъзможна заради свит пазар. В годината на пандемията потреблението на млечни продукти е намаляло с около 20%, заяви шефът на асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров. При някои производители спадът в продажбите дори бил по-голям - минавал и 30 на сто. Други, предимно по-големи мандри пък опитвали да пласират по-големи количества през веригите със значително свалени цени и продажби на загуба.

Имало няколко възможни обяснения за намаленото потребление на млечни продукти, въпреки че те са стока от първа необходимост. Едното е, че заради минаването на хоум офис хората не изразходват толкова енергия, колкото допреди това, и съответно имали по-малка нужда от висококалорични храни.

Другото обяснение е, че заради несигурността за бъдещите доходи потребителите са започнали да пазаруват много внимателно и са се преориентирали към по-евтините млечни продукти. Затова и производството на имитиращи сирена с растителни мазнини като палма расте. По оперативните данни на земеделското министерство само за 11-те месеца на миналата година - от януари до ноември, количеството е 12 799 тона или повече от произведеното за цялата 2019 г., когато е било 11 766 тона.

Според статистиката на агроведомството през миналата година за 11 месеца са произведени 156 610 тона
кисело мляко.

За същия период на предходната година количеството е по-малко с около 3000 т. Ясна тенденция има за намаление на производството в последните месеци на 2020 г. От средата на годината с всеки следващ месец киселото мляко, което са направили мандрите, намалява. И от 16 347 тона през юли е свито на 12 491 тона през ноември. За декември все още няма обобщени данни.

Иначе като цяло млекопреработката не е намаляла според земеделското министерство. 663 млн. литра са преработени от мандрите за 11 месеца на 2020 г. при 628 млн. литра за същия период на 2019 г. И е почти колкото за цялата 2020 г., когато преработеното мляко е 677 млн. литра.

Преработката обаче няма нищо общо с реализацията, просто в последните месеци мандрите изкупуват повече мляко, отколкото им е нужно, защото в противен случай ще фалират животновъдите и после няма да има суровина, твърди Димитър Зоров. Това обаче нямало как да продължава дълго и се задавала опасност от верижни фалити.  
А ако се загуби българското производство на мляко, после трудно можело да се възстанови.