200 италиански общини забраняват антените за 5G

Новини
08:22 - 30 Април 2020
2008
200 италиански общини забраняват антените за 5G

Около 200 италиански общини, малки и големи, са забранили строителството на антени за свръх бърз пренос на данни чрез новата технологична мрежа за телефония 5G - обяви авторитетният римски всекидневник „Република".

В обширна статия, посветена на развихрилата се през последните дни в Западна Европа дискусия за „приноса" на 5G в избухването на пандемията "Ковид-19", вестникът изтъква, че в навечерието на католическия Великден във Великобритания, Белгия и Франция разневени тълпи са палили антени за най-новата мобилна телефония, като са обиждали и дори заплашвали техници с физическа разправа.

Що се отнася до Италия, всекидневникът припомня, че още през миналата есен жителите на не един и два града между Алпите и Сицилия са посрещнали едваа ли не на нож изсичането на дървета, смятайки, че на тяхно място ще бъдат поставени антени за новата мрежа за телефония и пренос на данни.

В интерес на истината в анализа на „Републиката" натежават тезите в защита на предимствата на 5G като последно технологично поколение, съпоставени с възможностите преди всичко на използваната навсякъде по света от близо 6 години мрежа 4G. В същото време авторът на публикацията Айме Д'Алесандро дава превес на мнението, че новата технология не е способствала за разпространението на коронавируса, но го прави не защото е твърдо убеден в това, а просто защото до момента според него не съществували неопровержими научни проучвания за вредата на 5G върху здравето на хората. Нещо повече - журналистът допуска, че ако новата технология e вредна, то същата е и приетата от всички хора на планетата мрежа за телефония 4G. В подкрепа на това становище Д'Алесандро цитира директора на Италианския междууниверситетски консорциум за телекомуникации Никола Блефари Мелаци, който между другото си задава въпрос, който не може да не предизвика безпокойство. „Аз наистина не мога да разбера защо се протестира - ами в сегашната си форма 5G използва вълни, същите като тези за 4G?" - пита Мелаци.

Така специалистът на практика поставя доста неприятен и стар въпрос - дали пък електромагнитните вълни и в частност тези на безжичния пренос на данни не са пагубни въобще за човешкото здраве?!