22 дузпи донесоха рекордна Купа на Лигата на Ливърпул

Актуални новини
21:47 - 27 Февруари 2022
4478
22 дузпи донесоха рекордна Купа на Лигата на Ливърпул

Ливърпул спечели Купата на Лигата в Анлия след невероятна драма с дузпи срещу тима на Челси. Двата тима завършиха при резултат 0:0 след 120 минути игра, а при дузпите Кепа Арисабалага, който се появи точно преди ударите от бялата точка, направи решаващия пропуск при 22-ата дузпа. 

Феновете, изпълнили "Уембли", показаха огромната си подкрепа към Украйна за случващото се в страната. Преди началото на двубоя и двата отбора също се присъединиха към призива за мир.

Тухел остави Ромелу Лукаку на резервната скамейка. Мейсън Маунт бе сред титулярите, след като се възстанови от контузия. Матео Ковачич също успя да се възстанови и бе в стартовата единайсеторка. Куивин Келъхър започна мача на вратата на Ливърпул. Резервният вратар бе предпочетен пред Алисон, след като игра в досегашните мачове в турнира. Капитанът Джордан Хендерсън се завърна в халфовата линия на мястото на Къртис Джоунс, пише sportal.bg. 

Ливърпул остана без Тиаго още преди да започне мача. Халфът трябваше да е сред титулярите, но получи контузия по време на загрявката и бе заменен в стартовия състав от Наби Кейта. Секунди преди първия съдийски сигнал камерите показаха колко е голямо разочарованието му. Той плачеше на пейката, докато Алисон се опитваше да го успокои.

Самата среща започна на високо темпо и първата добра възможност се откри пред Кристиан Пулишич. Американският национал можеше да откри резултата в шестата минута.

След провив на Хавертц той насочи топката към Аспиликуета, а испанецът изведе прекрасно Пулишич сам срещу Келъхър, но ударът му бе в обсега на вратаря, който направи важно спасяване.

Мърсисайдци също започнаха да организират опасни атаки и в 12-ата минута бяха близо до вратата на Менди. Удар на Мане обаче бе блокиран от Тиаго Силва. Атаките се редяха и към двете врати. Пред Маунт се откри възможност, но изстрелът бе блокиран, а секунди по-късно Мане бе в наказателното поле, но не успя да отправи удар. В 18-ата минута фантастично центриране на Трент Александър-Арнолд намери Мане. Сенегалецът обаче отправи много неточен удар с глава.

Ливърпул започна да доминира сериозно и притисна съперника, като за определен период "сините" се бранеха с всички сили и чистеха топката безцелно напред. В 30-ата минута отборът на Клоп стигна до най-добрата си възможност. Кейта отправи удар към долния десен ъгъл на Менди. Вратарят го отрази и след това се намеси блестящо при добавката на сънародника му Мане.

При една от редките ситуации, в която Челси имаше възможност да организира атака Маунт изведе Хавертц зад защитата. Германецът напредна сам срещу Келъхър и стреля покрай вратата, но бе в положение на засада. Малко по-късно Пулишич се озова на позиция за изстрел. Ударът на американеца бе отразен от вратаря. Изстрел на Аспиликуета пък мина малко над вратата на "червените".

Тимът на Тухел завърши по-добре първата част и нейния край пропусна великолепна възможност да поведе. Хавертц намери Маунт пред вратата на съперника, а английският национал стреля от въздуха, като прати топката покрай вратата.

Челси започна вихрено второто полувреме на няколко пъти преодоля защитата на съперника. Хавертц отлично напредна в наказателното поле и пусна остро центриране, успоредно на голлинията, но там нямаше негов съотборник, който да засече. В 50-ата минута Мейсън Маунт направи по-голям пропуск от този в края на първото полувреме. Той се озова зад защитата след фантастично подаване на Хавертц и имаше време и пространство да се нагласи за изстрел. В крайна сметка нацели гредата.