23 г. затвор за братовчедките, завлекли пенсионер от Белозем със 130 хил. лева

Новини
14:47 - 22 Май 2024
40774
23 г. затвор за братовчедките, завлекли пенсионер от Белозем със 130 хил. лева

По 12 и 11 години лишаване от свобода получиха братовчедките Атанаска Георгиева и Вида Колева, измамили със солидна сума белоземеца Стоян Минчев.

Окръжният съд в Пловдив ги призна за виновни по обвиненията, че са подлъгали, а после и изнудили пенсионера. Общо той олекнал с 129 499 лева, като им дал спестяванията си, теглил кредити и им прехвърлил ниви. 7 години затвор пък получи мъжът на Атанаска Стоян Петров, който също беше подсъдим с тях.

Георгиева и Минчев се запознали близо до гарата в Пловдив. Жената успяла да спечели доверието му, като му разказала, че има проблеми и той ѝ дал пари, за да помогне. Впоследствие Атанаска се оправдала, че не може да ги върне, но ще уреди майстори да му ремонтират къщата безплатно. В дома на дядото пристигнал мъжът ѝ с други хора, искали пари за материали, сменили няколко метра улуци и работата спряла. След това редовно започнали да му взимат още пари, а щом Петров влязъл в затвора за друго, била намесена и Вида Колева.

След като прибрали всички спестявания на Минчев и го накарали да изтегли няколко кредита, братовчедките успели да го убедят да им даде нивите си, за да не ги вземат съдебни изпълнители. Белоземецът им издал и пълномощно за къщата си, което обаче било анулирано след това.

Стоян Минчев не казал на никого какво се случва. Историята излязла наяве, когато той по случайност набрал сестра си, вместо братовчедките, и се изпуснал по телефона.

По време на целия процес Атанаска и Вида отричат да са измамили пенсионера. По думите им всичко е било "по любовен начин" - заради интимна връзка дядото сам си давал парите. Жалбите в полицията бил пуснал заради роднините си.

Пред Окръжния съд прокурор Анна Викова посочи, че няма данни тримата да са работили каквото и да е. "Имали са един основен източник на доходи, свързан с изнудване и измама", заяви тя. Добави, че набелязаните били винаги възрастни и хора в неравностойно положение. Схемата била първо Атанаска да спечели доверието на жертвите и да ги заблуди, след което заради сърцераздирателната си история да ги убеди да ѝ дадат пари. Освен Стоян Минчев, двете братовчедки бяха обвинени в измама на други хора, но там сумата е далеч по-малка - общо 4335 лв.

"Когато Минчев е отказал, той е бил принуден. Казали му, че ще му се случат лоши неща, ще стане нещо с имота му, че живее сам и няма кой да му помогне", каза прокурорката. По думите ѝ, след като белоземецът заплашил, че ще викне полиция, измамниците му заявили, че служителите на реда няма да го охраняват винаги.

Прокурор Викова поиска от съда да определи наказанията на всички при баланс на смекчаващите и отегчаващите вината обстоятелства. Тя настоя за 8 г. затвор за Вида и Атанаска, 7000 лв. глоба и конфискация на половината имущество на Колева. За Стоян Петров пък - 5 години и 4000 лв.

Адвокатите на тримата Живко Чепишев и Йордан Давчев контрираха представителя на държавното обвинение. Според тях няма достатъчно доказателства, че Минчев е бил измамен, а не е дал парите си доброволно. "Какви са били взаимоотношенията между тях? Приятелски, имало е интимна близост. Тогава той е бил по-добре, работил е и е живял бохемски живот. Не може всеки ден да идва до Пловдив с влак, без никой да го принуждава, да я черпи и изведнъж да се твърди, че Атанаска го е измамила", заяви адвокат Чепишев. Колегата му пък обвини разследващите, че не са събирали доказателства обективно и делото е било водено пристрастно.

След като изслуша всички, съдебният състав наложи наказанията от 12, 11 и 7 години затвор на Атанаска, Вида и Стоян. Те ще трябва да ги излежат при първоначален строг режим. Наложени са им глоби от съответно 7, 6 и 5 хиляди лева, а на двете жени ще им бъдат отнето 1/2 от имуществото. Георгиева има на свое име един автомобил, а братовчедка ѝ - кола и къща.

Двете жени са осъдени да платят на дядото 3757 лв. обезщетение, а тримата ще си поделят разноските по делото в размер на 2000 лв.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване и протест.