23 млн. души ползват 123456 като парола

Проучване установи, че 42% от хората очакват да загубят пари в онлайн измама

Любопитно
17:21 - 22 Април 2019
1737
23 млн. души ползват 123456 като парола

Милиони хора все още продължават да използват най-широко разпространената комбинация за парола - 123456, установи британско проучване. Анализът е направен от Националния център за кибер сигурност в Обединеното кралство (NCSC) и цели да помогне да се открият пропуските, които могат да поставят хората в опасност от експлоатация и кражби.

Според експертите, хората трябва да подредят три случайни, но запомнящи се думи, за да имат силна парола. За първото си кибер проучване Центърът анализира публични бази данни за нарушени сметки и електронни адреси, за да види кои думи, фрази и цифри са най-често използвани от потребителите в интернет.

Начело на списъка е 123456, който се явява парола в над 23 млн. случая. Вторият най-популярен низ - 123456789, също не е труден за разбиване. В челната петица се нареждат пароли като "password" и 1111111. Най-често употребяваното име в паролите е Ашли, следвано от Майкъл, Даниел, Джесика и Чарли.

Сред футболните отбори от висшата английска лига, използвани като пароли, които могат да се отгатнат лесно, Ливърпул са "шампиони", следвани от Челси.

"Хората, които употребяват добре познати думи или имена за парола, поставят себе си в риск да бъдат хакнати", убеден е д-р Иън Леви, технически директор на Националния център за киберсигурност в Обединеното кралство. "Никой не трябва да защитава ценни данни с нещо, което може да се предположи, като първото им име, любимият им футболен отбор или любима група", уточни още експертът.

Проучването установи, че 42% от хората очакват да загубят пари в онлайн измама и само 15 на сто заявяват, че знаят достатъчно, за да се защитят онлайн, съобщи Би Би Си. Изследователите съобщават, че по-малко от половината от запитаните потребители на онлайн услуги са използвали уникална, труднодостъпна парола за основния си имейл акаунт.

Експертът по сигурността Трой Хънт, който поддържа база данни с информация за хакнати акаунти, признава, че изборът на добра парола е "най-големият контрол", който потребителите могат да упражнят за онлайн сигурността си. "Позволявайки на хората да знаят кои пароли са широко използвани, трябва да накараме потребителите да вземат по-добри решения", категоричен е специалистът.