28-годишен купи „Форбс“. С чии пари?

Остин Ръсел обаче може да се окаже само подставено лице в сделката

Новини
17:03 - 15 Май 2023
2216
28-годишен купи „Форбс“. С чии пари?

Изпълнителният директор на компанията за електромобилни технологии Luminar Technologies Остин Ръсел ще стане новият притежател на 82% от медийната група на легендарното бизнес издание Forbes, стана ясно в края на миналата седмица.

28-годишният предприемач обаче може да се окаже само подставено лице в сделката и собствеността в медията да отиде в чуждестранни инвеститори, пише Axios в свой материал.

Forbes понастоящем е собственост на хонконгската инвестиционна компания Integrated Whale Media (IWM), която от години търсеше нов собственик на списанието и онлайн изданието под иконичния бранд.

Намирането на купувачи обаче е съпроводено с опасения от намеса в редакционния процес от страна на инвеститора. Така Forbes в крайна сметка се отказа и от излизане на борсата.

Обявената без много фанфари сделка с Ръсел поставя на Forbes цена от 800 млн. долара.

Това означава, че младият милиардер трябва да намери 656 млн. долара през следващите 6 месеца.

IWM ще запазят 8% дял.

Въпросът е откъде Ръсел ще намери парите. Според Axios именно чуждестранни инвеститори ще платят голяма част от сумата - но индиректно.

Източници на онлайн изданието твърдят, че част от парите ще дойдат от индийската инвестиционна компания Sun Group, която има връзки с Русия. Самият Ръсел ще вложи не повече от 200 млн. долара от своите пари.

Сделката все още не е одобрена от регулаторите и източниците на финансирането за нея може да се окажат решаващи за това дали ще бъде допусната, или не.