30 млн. яйца седмично се произвеждат в България

Ако попаднете на вносни, значи са дошли от страни, празнуващи католически Великден

Новини
14:40 - 24 Април 2019
2356
30 млн. яйца седмично се произвеждат в България

В България производството е толкова голямо, че за една седмица правим повече от 30 милиона яйца. Това каза в интервю за агенция „Фокус“ д-р Димитър Белоречков от Съюза на птицевъдите в България.

Той заяви, че за една седмица производителите задоволяват нуждите от яйца за Великден на цялата страна. „На пазара има най-много български яйца. Български стари яйца няма и няма и как да има, тъй като имаме много добри пазари в Гърция и Румъния“, коментира Димитър Белоречков.

„Търсенето на яйца в православните страни е голямо. Ако някъде има яйца внос в България, те са дошли от страни, които празнуват католическия или протестантския Великден. Тоест това, което не е продадено, е пратено в България“, каза още експертът. Той обясни, че срокът на съхранение на яйцата при стайна температура е 28 дни. „Този, който си е купил яйца миналата седмица, е направил най-добрата покупка. Яйцата се обелват по-лесно, когато са престояли една седмица. Това е решаващото“, заяви Димитър Белоречков.

„Най-добре се варят яйца размер М защото са най-здрави”, препоръча експертът. Яйцата не трябва да се държат дълго време в боята”, посочи той и уточни, че за боядисването трябва да избираме яйца, които не са с много пори. „Когато са с много пори яйцата въобще не трябва да се боядисват, защото боята ще навлезе в белтъка”, съветва Белоречков. 

Какви оцветители да използвате за боядисване на великденските яйца можете да научите от публикацията Колко опасна е боята за яйца? в рубриката Инспектор Алекс.