300 лв. глоба за майка, разрешила на дъщеря си да се прибере след 22 ч.

Общество
21:16 - 03 Февруари 2023
4563
300 лв. глоба за майка, разрешила на дъщеря си да се прибере след 22 ч.

300 лв. ще трябва да плати майка от пловдивското село Житница, защото дъщеря ѝ е била хваната от полицаи навън след 22 ч. Жената обжалва глобата, издадена от Районното управление в Хисаря, но не успя да убеди Районния съд.

Около 23 ч. на 6 юли м.г. униформените получили сигнал, че деца чупят пейките в училището на Житница. След като не намерили никого в двора, решили да направят обход на селото. В парка те установили група от 6 непълнолетни, сред които била и дъщерята на глобената жена.

Седмица по-късно инспектор от Детска педагогическа стая съставил акт, с който на майката за това, че детето е било навън след 22 ч. Това станало в нейно присъствие и в документа тя изрично е отбелязала, че няма възражения. На база на този акт е издадена глобата.

В съдебната зала бащата на момичето обяснил, че той го е пуснал навън и то само защото майката не си била вкъщи същата вечер. Детето обещало, че ще бъде със своя приятелка и ще се прибере 10 минути след 22 ч. Магистратите обаче прецениха, че показанията на мъжа може да са повлияни от факта, че е женен за глобената. Понеже тримата живеят заедно, съдът няма как да се съгласи, че родителката е освободена от задълженията си да бъде с детето или да осигури пълнолетен придружител.