320 000 нашенци пътуват по Великден

В Турция може да се нощува и под 100 лева

Новини
10:47 - 10 Март 2023
757
320 000 нашенци пътуват по Великден

Само след около месец в навечерието на Великден към 320 хиляди българи ще се отправят на път. Около 280 хиляди от тях ще почиват в България, към 18-20 хиляди ще заминат за Гърция, около 15 хиляди – за Турция, а останалите ще направят или по-далечна екскурзия, или ще посетят съседните Сърбия, Румъния или Северна Македония. Това прогнозират експерти от Института за анализи и оценка в туризма.

Всички, които сега избират оферти, се натъкват на едно и също – те са средно с 20-25 процента по-скъпи от миналогодишните. Това се отнася както за екскурзиите, така и за офертите на хотели у нас и в близката чужбина.

“Трагичното земетресение в Турция не би могло да намали броя на хората, които пътуват в южната ни съседка, защото по Великден там се ходи предимно на шопинг. Курортите, разположени на юг, като Анталия и Бодрум, отварят наистина още през април, но българите отиват след края на май. В този сезон те се посещават предимно от англичани, германци и представители на други северни нации”, каза пред “24 часа” шефът на института Румен Драганов.

Доста по-голям е напливът към Гърция, още повече че православният Великден там се чества доста пищно. Празничната литургия в солунския храм “Св. Димитър” по традиция се посещава от много българи и най-вероятно така ще бъде и тази година.

За Гърция по Великден ще пътуват и много сънародници, които притежават имоти там, като за повечето това ще е първото за годината ходене, когато ще подготвят къщите си за летуване. По експертни оценки около 10 хиляди българи са собственици на имоти предимно в Северна Гърция, най-вече на полуостров Халкидики и крайбрежието западно от Кавала. Около 50 хотела в района също са на българи. А с отварянето на граничните пунктове в Златарево и Маказа напоследък българската инвазия започна и по източното крайбрежие на Беломорието.

358 лева е възможно най-ниската цена за престой между 14 и 17 април например на остров Тасос в тризвездни хотели.

В Турция може да се намерят почивки и на още по-ниски цени – дори под 100 лева, в Бодрум, Мармарис, Чешме, Кушадасъ. Само че придвижването дотам при тези условия излиза доста солено.

До около 15-20 март българските туристически агенции все още прилагат ниските цени за ранни записвания за друга група екскурзии около Великден – самолетни, до Италия, Португалия, южното крайбрежие на Франция, Белгия, Египет и други дестинации. Всички те са с цени над 1000 лева за един човек.