380 млн. обезщетение за малтретирани жени

Лекарят на американския национален отбор по спортна гимнастика беше осъден и на 300 години затвор

Новини
13:37 - 15 Декември 2021
1561
380 млн. обезщетение за малтретирани жени

Стотици жени, малтретирани от бившия лекар на американския национален отбор по спортна гимнастика Лари Насар, трябва да получат обезщетение в размер на 380 милиона долара от Американската федерация по спортна гимнастика. 

Така се слага край на петгодишната съдебна битка, започнала след огромния скандал за злоупотреби, който разтърси американския спорт.

Насар беше осъден на над 300 години затвори през 2018 година за малтретиране на гимнастички.

Спортисти, включително редица олимпийски медалисти, свидетелстваха за това как Насар ги е малтретирал сексуално.

Насар дълги години бе лекар на гимнастическия отбор на САЩ и в този период е извършил сексуално посегателство срещу стотици гимнастички, включително малолетни и непълнолетни такива. Сред тях са били и олимпийските шампионки Симон Байлс, Али Райзмън и Макайла Марони.

В крайна сметка двете страни са стигнали до споразумение, според което жертвите ще си разпределят 380 милиона долара, а освен това част от тях ще получат места в Управителния съвет на Федерацията и Олимпийския комитет на САЩ.

Споразумението е сред най-големите досега за случаи на сексуално насилие и като част от споразумението Американската федерация по спортна гимнастика и Олимпийският комитет ще дадат места в борда на част от малтретираните.

Рейчъл Денхоландър, първата жена, която излезе публично с обвинения срещу Насар през 2016 година приветства новината, като написа в Туитър: “Тази глава най-накрая е затворена”.