4 г. затвор за дрогирания Алин, убил в катастрофа трима чужденци пред резиденция “Евксиноград”

Магистратите намалиха с 1/3 присъдата на шофьора заради направени самопризнания

Актуални новини
12:43 - 31 Март 2023
1427
4 г. затвор за дрогирания Алин, убил в катастрофа трима чужденци пред резиденция “Евксиноград”

Алин Й. получи присъда от 4 г. затвор, след като Апелативният съд потвърди присъда на Окръжен съд – Варна за причиняване на смърт на трима души по непредпазливост.

На 3 септември 2021 г., около 18 ч. мъжът се блъска със скорост над 138 км/ч, при ограничението от 60 км/ч., с лек автомобил, който излиза от бензиностанцията на спирка “Евксиноград”. Той се движил в лявото платно по посока към Варна и спрял в последния момент преди да помете автомобила, в който пътували двама французи и един англичанин.

По-късно било установено, че мъжът се качил на колата след употреба на наркотични вещества.

Алин Й. е наказан от първата инстанция с 6 години лишаване от свобода и забрана да управлява МПС за 5 години.

Делото е било разгледано при съкратено следствие, което задължава съда да намали с 1/3 присъдената санкция – до 4 години. Присъдата бе обжалвана от подсъдимия и от частните обвинители – наследници на починалите с противоположни искания: за намаляване/увеличаване на наказанието. Тримата чужденци загинали на място. В кръвта на българския шофьор са открити амфетамин и метамфетамин. Автотехническата експертиза е показала, че причина за настъпване на произшествието е превишената скорост.

Магистратите отчитат и факта, че загиналият водач е нарушил два пътни знаци, излизайки от бензиностанцията - „стоп“ и „движение само надясно след знака“. След това е предприел маневра, включваща движение, насрещно на потока автомобили. Такова поведение
освен абсолютно забранено, кре огромни рискове за всички участници в движението.

Решението подлежи на проверка от ВКС.