40% от американците подкрепят Байдън

Рейтингът на одобрение на американския президент спадна до 36% през май и юни

САЩ
11:26 - 19 Октомври 2022
1515
40% от американците подкрепят Байдън

Три седмици преди междинните избори в САЩ рейтингът на одобрение на президента Джо Байдън остава близо до най-ниското ниво от началото на мандата му, сочи проучване на общественото мнение на Ройтерс/Ипсос, завършено вчера.

Двудневното национално проучване с участието на 1002 пълнолетни лица, включително 446 демократи и 353 републиканци, установи, че 40 на сто от американците одобряват работата на Байдън.

Непопулярността на Байдън допринася за очакванията, че републиканците ще спечелят контрола върху Камарата на представителите на САЩ на 8 ноември, въпреки че според експерти демократите имат по-големи шансове да запазят Сената. Дори да контролират само Камарата на представителите, републиканците ще могат да спрат законодателната програма на Байдън.

През последните седмици Байдън се опитваше да обедини избирателите около обещанията на партията си за защита на правото на аборт, което беше рязко ограничено с решението на Върховния съд преди почти четири месеца да отмени историческото решение по делото "Роу срещу Уейд".

Проучванията на общественото мнение обаче показват, че избирателите са много по-загрижени за икономиката, която при управлението на Байдън отбеляза най-високите нива на инфлация от 70-те и 80-те години на миналия век - период, в който нестабилната икономика помогна на републиканеца Роналд Рейгън да отстрани президента демократ Джими Картър на президентските избори през 1980 г.

Около един от всеки трима респонденти в тазседмичната анкета на Ройтерс/Ипсос посочи икономиката като най-големия проблем пред Америка. Само един от десет е посочил ограничаването на правото на аборт.

Рейтингът на одобрение на Байдън спадна до 36% през май и юни.