40% от циганите готови да продадат гласа си

Политика
19:02 - 22 Октомври 2019
1812
40% от циганите готови да продадат гласа си

11 на сто от постоянно пребиваващите у нас и имащи право на глас българи биха пуснали бюлетина срещу заплащане, друг стимул или по принуда. Това показват данните от национално представително проучване на „Галъп Интернешънъл”, финансирано от агенцията.

Социолозите посочват, че тези 11% готови да гласуват не по съвест се равняват на над 600 000 души. Според авторите на изследването към тази бройка могат да се добавят и част от колебаещите се, които са общо 8%.

„Сред онези, които със сигурност се очаква да гласуват на тези местни избори, процентът признаващи си също е над една десета. Въпрос на спекулация е колко всъщност са онези, които са склонни да дадат гласа си в контролирана посока, но не си признават”, допълват от „Галъп Интернешънъл”.

Най-голям е делът на потенциалните участници в контролиран вот сред бедните и ниско образованите, като при ромите говорим за 40%.

„За поредна година се установява, че най-младите са и в най-голяма степен склонни на откровеност по въпроса за зависимия вот. Това е и индиректно отражение на демографската ситуация в страната, която се характеризира с все по-сериозна гетоизация сред най-млади възрастови групи”, посочват социолозите.

Представените данни са част от ежемесечната изследователска програма на „Галъп интернешънъл“.  Изследването е проведено в периода между 4 и 11 октомври сред 796 души и е представително за населението на България на възраст 18+. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.