4000 вандали от Англия заляха София за мача (СНИМКИ)

Затишие пред буря или колко ще оцелее футболният мир покрай евроквалификацията довечера

Спорт
17:00 - 14 Октомври 2019
5153
4000 вандали от Англия заляха София за мача (СНИМКИ)

На "Витошка" под Витоша всичко е спокойно. Или поне привидно. Близо 4000 английски фенове, които са повече от проблематични, когато напуснат Острова, вдигат градуса, макар и само с бира за евроквалификацията с нашите национали довечера. Британците избягват високоградусните напитки, но не се свенят да се наливат с пенливата течност, която за тях е рай откъм цена, а и откъм качество.

Още към 14 часа англичаните започнаха да окупират заведенията по столичния булевард "Витоша", както и из съседните преки. Тишина и спокойствие, сякаш знаят, че от 14 до 16 часа не се вдига шум и е време за почивка.

Явно някои, макар и иностранци, решават да се впишат по най-добрия начин в родната действителност и са решили, че могат да подремнат на припек на пейките в градинката на НДК, докато други просто карат прословутите тротинетки, или разглеждат забележителностите на София.

По-възрастните обичат разходките и да опознават културата и местата, които посещават, а наред с това да опитат и хубавата българска кухня.

Рядко може да се види знаме на Англия с инициали на големите клубове от Висшата лига - просто, защото феновете на тези отбори рядко ходят с националния отбор, а оказват съпорт на клубната си любов в страната и Европа. Разбира се, това не означава, че не могат да бъдат видяни знамена на Бърнли, Евертън, Лестър и Кристъл Палас, но най-често са тези на Бирмингам, Болтън, Шрюсбъри, Дарби Каунти, Честърфийлд, Бристъл Роувърс, Колчестър...

Голяма част от англичаните са тук с приятелките си, които далеч не могат да се мерят с нашите жени - нито по красота, нито по килограми. А колкото и да се опитват да са неутрални в облеклото, разбирайте без атрибути на Трите лъва, то няма как да се прикрие бозавият им фейс.

Споменавайки за фенове на Англия, симпатизиращи на големи отбори от Острова, които почти липсват, има такива и на Ливърпул. Привържениците на настоящия клубен европейски шампион са в приятелски отношения с тези на ЦСКА и още преди два дни ядро на мърсисайдци пристигна в София, за да погостува на своите приятели. Една от точките на посещението беше стадион "Българска армия".

Вчера вечерта имаше инциденти в центъра на София, като трима от феновете на англичаните бяха хоспитализирани, като единият е със счупена ръка. Очаква се сблъсъците да продължат и в по-късните часове днес, когато нощната пелена забули столицата. И ако това не стане по улиците към националния стадион "Васил Левски", тъй като още от обяд на всеки ъгъл имаше по няколко униформени, жандармерия и специализирани коли, то почти сигурно ще има екшън след двубоя, който приключва в 23:30.

Това е част от плана на родните футболни хулигани да демонстрират надмощие над една от агитките в Европа, имаща лоша репутация. Наред с това навсякъде ще се споменава за начина, по който са посрещнати британците - както преди в Прага, а планът за прекратяване на срещата и санкции срещу БФС, е част стратегията на родните фенове за сваляне на властта в родния футбол и най-сетне разчупване на статуквото.

Проявите на расизъм и маймунските звуци, за които вече Lupa.bg ви информира, не се толерират от ФИФА и УЕФА и със сигурност ще има голям отзвук зад граница.

Снимки: Lupa.bg